En guidning på Vadstena Slott

Om man ska bli guide är det bra att själv gå på guidningar. På Guidekursen ingår detta och en av de guidningar de ha fått delta på nu i vår var på Vadstena Slott och hölls av Tom Andersson som är besöksvärdsutvecklare på Visit Vadstena. Förutom att han är guide själv ansvarar han också för guiderna på slottet och Hospitalsmuseum.

Slottet1

Vid modellen av Vadstena Slott i Borgstugan berättade Tom Andersson om slottets historia. Under nordiska sjuårskriget som varade mellan 1563-1670 blev Vadstena plundrat och nedbränt två gånger. Elizabeth Hjertstedt som går guidekursen var en av de som lyssnade.

På den första närträffen som Guidekursen hade i november kom Tom Andersson på besök och berättade om hur guidningarna på slottet går till.
– Det är intensivast på sommaren men vi behöver alltid guider, säger Tom.
Slottet har två särskilda program när man visar slottet som antingen är renässansvandringen eller försvarsvandringen.
– När man gör renässansvandringen är man utklädd till en person i familjen Vasa. Man spelar inte teater men man måste känna till slottets historia. Försvarsvandringen är framtagen utifrån slottets grundfunktion. Då är guiden befälhavare under belägringen av Vadstena Slott och berättar om den tiden, säger Tom.
Han berättar att guiderna som jobbar på slottet både är unga studenter och pensionärer.

Slottet5

Tom Andersson jobbar som besöksvärdsutvecklare på Visit Vadstena och ansvarar för guiderna. Han guidar själv på slottet i rollen som Gustav Vasas yngste son Karl IX.

– Innan man får börja guida kollar man så att personen har en bra bas i historia. Man måste kunna alla trådar. Det är inte optimalt att bara kunna manus till en guidning. Man måste kunna interagera med besökarna och ta frågeställningarna. Man kan inte följa manus stenhårt utan man måste kunna gå utanför det, säger Tom.
Han berättar att till renässansvandringarna finns det inget manus men guiden måste stå kvar och svara på frågorna.
– I grundutbildningen till renässansvandringen väljer man en person. Jag valde Gustav Vasas yngste son Karl IX. Tonvikten när man berättar ligger på den äldre historien och de tidiga kungarna och drottningarna. Man måste också lära sig mer och mer om den personen som man har valt, säger Tom.

Slottet2

Under guidningen händer något oväntat i Lilla rikssalen. När Tom Andersson berättar att det varit fest och danser där frågar Gun Olsson som går guidekursen om Hertig Karl dansar själv? Han svarar att han känner sig för bra för det. Men Eva Sahlin som är guide och deltog på guidningen på slottet kliver fram och visar ett par danser.

Slottet3

De två danserna heter pavane och galliard och var populära på 1500-talet. Eva Sahlin har lärt sig danserna eftersom hon är musiker (spelar blockflöjt) och har spelat mycket musik från den tiden och av den anledningen lärt sig danserna.

Han säger att det inte finns någon exakt gräns för när man ska vara sin karaktär och när man ska vara informativ utan det avgör man från fall till fall.
Man måste var ärlig och tydlig om man får en fråga som man inte kan eller inte är säker på svaret på. Guiden har ett stort ansvar att ge en korrekt historiebeskrivning till besökaren.
– När man är guide återberättar man den grundläggande historien för vuxna människor. Man måste veta vad man berättar, om det är en skröna eller inte, för annars tar de det man säger som sanning, säger Tom.
Tom Andersson tog emot Guidekursen på borggården i våras klädd som Karl IX eller hertig Karl som han kallades innan han blev kung. Det blev en gedigen guidning på två timmar med mycket fakta om familjen Vasa och slottets historia.

Slottet6

Tom Andersson mötte guidekursen på Borggården på Vadstena Slott klädd som Hertig Karl. Han berättade att det var Gustav Vasa som en gång byggde slottet som en försvarsanläggning.

Slottet4

Den här tavlan föreställer drottning Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorps kröning 1654 i Storkyrkan i Stockholm. Hon var gift med Karl X Gustav och mor till Karl XI. Hon bodde på Vadstena Slott som änkedrottning tills hon dog 1715 vid 79 års ålder. Tavlan är målad i en teknik som heter klärobskyr av en lärjunge till Rembrandt.

Vid ett tillfälle när gruppen befann sig i Bröllopssalen fick hertig Karl en fråga av Gun Olsson, en av de studerande på guidekursen. Detta var efter att han berättat om Gustav Vasas och hans tredje hustru Katarina Stenbock och deras bröllop som inte ägde rum i Bröllopssalen, eftersom den våning där salen finns inte ens var bygd ännu när bröllopet ägde rum.
– Vad tycker hertig Karl om sin styvmoder, kan hon ta din moders plats? frågade Gun Olsson.
Då fick vi veta att styvmodern hade berövat hertig Karl på hans arv som var Strömsholms slott. Det var en konflikt mellan dem i 25 år och hertig Karl skickade fogdar för att skrämma henne.
– Min broder Johan III var där till hennes fördel eftersom han skickade bort fogdarna, berättar Tom i rollen som hertig Karl.
När guidningen var slut gick alla nerför alla trapporna, det är 64 trappsteg.

 

Om du är intresserad av att gå Guidekursen på Vadstena Folkhögskola kan du fortfarande söka till den här.
Läs om kursen på skolans hemsida här.

 

 

Detta är mitt sista inlägg här på bloggen. Jag önskar alla läsare en fin sommar!
Tack alla ni som har läst och alla som medverkat på bloggen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s