Birgitta om att gå i pension: ”Min dag är verkligen min!”

Birgitta 1

Utsikt över Vättern från brandstegen vid personalens fikarum. Bilden är från i våras.

Den första juli går skolans administratör Birgitta Svensson i pension. Hon har arbetat här sedan 2010.
– Känslan är blandad över att lämna allt det här. Jag känner sorg men ändå kliver jag ut härifrån och kan göra vad jag vill. Min dag är verkligen min! säger Birgitta.

Vadstena Folkhögskola är inte den första folkhögskola som Birgitta har arbetat på. I 20 år var hon administratör på Motala Musikpedagoglinje som var en filial till Brunnsviks Folkhögskola i Ludvika. 2010 lades den linjen ner och Birgitta förlorade jobbet där.
När hon besökte Vadstena upptäckte hon Vadstena Folkhögskola.
– Jag hade sett skolan på avstånd när jag var här i Vadstena och tänkte att det var fint här och ville jobba här. Jag hade fått ett annat jobb, men fick komma hit och hjälpa till och fick ett jobberbjudande, säger Birgitta.
Birgitta föddes i Motala för 61 år sedan. Hon gick ut skolan på 70-talet och fick sitt första jobb.
– Jag jobbade på Luxor som alla andra i Motala. Jag hade hand om filialbokföring för Luxors alla butiker, säger Birgitta.
För er som inte vet var Luxor Sveriges största tillverkare av radioapparater och sedan teveapparater, grammofoner och datorer. Företaget upplöstes på 80-talet.

Birgitta 3

Så här är många vana att se Birgitta – vid skrivbordet när hon sköter skolans administration.

Administration och bokföring är det som Birgitta har arbetat med under hela sitt yrkesliv. Men hon har även haft eget företag i många år eftersom hon har fött upp islandshästar, haft ridläger, ordnat gruppridningar med mera.
Hon har även kört motorcykel, men nu föredrar hon att sitta bakom sin man när han kör. Jag frågar om hon är en motorcykelbrutta. Men det förnekar hon bestämt:
– Jag är en hästbrutta! säger hon med eftertryck.
Hon har haft så många hästar som tio samtidigt, men nu har hon bara en – Heidir som är en nio år gammal hingst som är fölet efter ett sto som hon tyckte mycket om.
– Jag har sex hästar som är inackorderade hos mig. Det är min uppgift att morgonfodra dem. Jag kanske ska köpa en häst till. Jag är förvånad över att jag inte har gjort det ännu, säger Birgitta.

Heidir

Heidir kommer säkert att få se mer av matte nu och få flera ridturer vid Birgittas udde där de bor. När Birgittas barn var små trodde deras kompisar att udden var Birgittas. Heidir är betyder dvärgfalk på isländska. Birgitta beskriver honom som snäll och gosig, men han är lättskrämd och kan bli rädd för en gren eller en fågel som flyger upp när de är ute och rider.

Birgitta har under några några år i sitt liv provat att bo på andra orter än Motala. Då hon bodde i Jönköping och Karlskrona.
– Jag var intresserad av att prova något annat men trivs bäst hemma där man har sin familj och sina rötter, säger Birgitta.
Det roligaste på med jobbet på Vadstena Folkhögskola tycker hon är kontakten med de studerande.
– Det är mycket människor här och en positiv anda. Folk vill vara här. Skolan gör skillnad för människor. Att vara en del av det är meningsfullt, säger Birgitta.
Det är stressigt vid terminsstart och terminsslut. Det handlar rapportera vilka som studerar till CSN, så att det får sina studielån och att skriva intyg.
Andra arbetsuppgifter är att sända in uppgifter till SCB som de kan använda till sin statistik. Hon svarar också i telefonen och tar emot mail som kommer till skolan och vidarebefordrar dem. Birgitta brukar ofta vara den första kontakten med skolan.
– Jag har en plan på morgonen men sedan får jag lösa de problem som kommer. Det brukar bli allt möjligt, säger Birgitta.

Birgitta 2

En av sakerna som Birgitta kommer att sakna från jobbet är fikarasterna. Det som har betytt mest för henne på Vadstena Folkhögskola är alla möten med människor, alla fina jobbarkompisar och miljön.

Arbetsuppgifterna har varit så varierade att hon aldrig har hunnit tröttna på någon av dem. Men arkivering är något som hon tycker är tråkigt, men ändå inte.
– När jag var ung hade jag planer på att läsa till lärare i grundskolan. Men jag har haft så fantastiska jobb där jag trivts att det aldrig blev så, säger Birgitta.
Nu när hon går i pension planerar hon att renovera huset som hon och hennes man byggde på 90-talet. Hon bor på landet i Motala i Vendemö som bara ligger tre kilometer från Charlottenborgs centrum.
– Vi har en son och två barnbarn i Motala och en dotter och två barnbarn i Stavanger i Norge. Jag planerar att åka mycket mer till Norge. Det är ett spännande land att upptäcka, säger Birgitta.
Men allra först väntar en resa till Kroatien och Dubrovnik som hon aldrig hann se när hon reste runt i området för 40 år sedan.
Andra saker som hon gärna vill göra är att gå en kurs i silversmide.
– Det största nu är att jag äger min egen tid. En frihet som jag inte haft sedan innan jag började första klass. Jag ska känna på friheten och ta vara på den och inte vara bunden, säger Birgitta.

Birgitta 4

På personalfesten den 7 juni som var på Ombergsliden avtackades Birgitta och fick ta emot presenter. Ett genomgående tema bland gåvorna var växter och hon fick många fröer och plantor. Detta eftersom trädgårdsarbete är ett av hennes intressen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s