Kursen med många järn i elden

Smide1

Järnet kommer direkt från elden.

I fyra år har Vadstena Folkhögskola drivit Trä och smideslinjen i samarbete med Hemslöjden i Östergötland. De studerande har bedrivit merparten av sin utbildning i Linköping och torsdagarna i Vadstena. Tre dagar i veckan har de ägnat åt att slöjda i trä och en dag åt smide. Från hösten flyttar hela kursen till Vadstena och byter namn till Hantverkslinje med inriktning trä och smide.
På onsdagarna har de varit i Lennart Larssons smedja i Tornby i Linköping. Jag besökte dem där den näst sista onsdagen på terminen. Det var också näst sista gången Lennart undervisade dem i smide.

Smide2

Det glödande järnet formas till ett föremål med hjälpa av slag från hammaren.

Smide11

Gammalt möter nytt på Tornbyvägen. En nybyggd skyskrapa syns i bakgrunden till det gamla vattentornet och industrifastigheterna. Till höger ligger Lennart Larssons smedja.

Smide9

Tegelbyggnaden där Lennart Larssons smedja ligger är byggd 1915.

Det är svårt att säga var det är varmast denna dag – inne i smedjan vid elden eller ute i den stekande heta solen. Lennart Larsson har haft sin smedja i ett av de över hundra år gamla husen på Tornbyvägen 3 i 20 år. Här krockar den nya bebyggelsen, skyskrapan, med den de gamla industrifastigheterna.
Deltagarna från Trä och smideslinjen är igång och skapar i smedjan. Emma Andersson håller på att göra foten till en ljusstake och bankar på det heta brandgula järnet med en hammare efter att det har varit i elden.

Smide3

Emma Andersson gör en fot till en ljusstake. ”Jag tycker att det är roligt att smida, men trä står mig närmast eftersom vi har haft mer tid med det”, säger Emma. På Trä och smideslinjen har de arbetat med trä tre dagar i veckan på Hemslöjden i Linköping.

Smide8

Julius Bäcklund svetsar stommen till ett bord. Gnistorna står som en svans i smedjan. Linnea Fastevik monterar fast en vimpel hon gjort av plåt på en pinne av järn som hon har smitt.

Smide10

Linnea tjärbränner vimpeln. Den ska hon ha till sitt timmerhus i Västerbotten.

Linnea Fastevik har gjort en vimpel till sitt timmerhus i Västerbotten. Hon har huggit ut ett hjärtmönster med en huggmejsel och nu tjärbränner hon plåten som vimpeln är gjord av för att den ska bli svart.
Julius Bäcklund håller på att svetsa ett bord. Det ska bli en stomme som han ska ha till en massiv bordskiva i asp som han har gjort på Hemslöjden. Svetsning ingår i kursen.

smide7

Julius får hjälp av Lennart Larsson med stommen till ett bord  som han håller på att svetsa.

Lennart Larsson har undervisat deltagarna från Trä och smideslinjen i flera år. Han har också undervisat på gymnasiet i grundläggande svetsning och materialkännedom. Han har också tagit emot lärlingar från praktiskt gymnasium och lärlingar från Yrkeshögskola.
–Det är viktigt så att inte yrket dör ut. Jag får en ersättning för att ta emot lärlingar så att jag kan få råd att ta mig tid att ta hand om dem, säger Lennart.
I höst kommer han ta emot en av de studerande från Trä och smideslinjen som lärling. Det är Christoffer Cornelius som det här läsåret har gått sitt andra läsår på Trä och smideslinjen, förra gången var 2014/2015.

Smide16

Christoffer Cornelius visar några av sakerna han har smitt. Här är bland annat en lång tång. I höst blir han lärling hos Lennart Larsson. Det kan han vara i upp till fem år.

– Jag har lärt mig mer om det jag redan kunde, ett fördjupningsår, säger Christoffer.
Lärling kan man vara i upp till fem år och det går via Leksands folkhögskola där man också studerar företagsekonomi på distans som en del av kursen. Lärlingen kallas för YH-lärling (Yrkeshögskolelärling). Man kan ta studiemedel från CSN på eftergymnasial nivå under tiden man är lärling.
– Jag frågade Lennart om jag fick vara här och han sa ja, säger Christoffer angående lärlingsplatsen.

Smide17

Christoffer smider. Här använder tången från bilden ovan för att hålla i det glödande järnet.

Christoffer som kommer från Karlskrona har tidigare arbetat som gårdsdräng hos en bonde och hjälpt till med slåtter och slakt. Han har svetsat på industri och vikarierat som musiklärare. Han spelar stränginstrument och flöjter. Men det är hantverk som han vill ägna sig åt nu.
– Slöjd och timmer är min grej. Nu när jag har möjlighet att bli lärling vill jag hålla på med hantverk. Jag skulle även ha velat arbeta med byggnadsvård, säger Christoffer.

Smide13

Julius gnider in bordsstommen som han har svetsat med linolja. Då blir den mörkare.

En annan av deltagarna som fastnat för smide är Julius Bäcklund.
– Jag tycker smide är roligast. Jag har gjort en ljuskrona, kapsylöppnare och en vedklyv bland annat. Jag ska försöka få en smedja hemma i Järle utanför Örebro där jag bor, säger Julius.
Framöver vill han gå en svetsutbildning på Yrkesvux. Helst skulle han vilja bli smed men säger att han får se när det blir.

Smide14

Julius hamrar på kapsylöppnaren som han håller på att smida.

Smide15

Så här ser den blivande kapsylöppnaren ut om man håller den i elden.

– Jag är jättenöjd med kursen. Det är fantastisk att få skapa med händerna och vara kreativ. Det är härligt tycker jag. När man söker en sådan här kurs är det för att man vill lära sig. Det är första gången jag går på folkhögskola, säger Julius.
Lennart gör även beställningsjobb i smide. Det brukar vara grovsmide som staket och grindar. Han gör också möbler som bord och bänkar och gör designen till allt själv.

smide12

Lennart Larsson visar ett beställningsarbete som han gjort. De här sakerna ska användas till att sätta ihop stockarna på ett timmerhus som Linköpings kommun har flyttat.

– Jag brukar ta in beställningsjobben i undervisningen för det lär sig de studerande av, säger Lennart.
Han har lagt upp det så för deltagarna på Trä och Smideslinjen att på hösten går de igenom alla olika sätt att smida – en grundkurs. På våren får de göra vad de vill.
När jag lämnar smedjan har även Christoffer och Julius börjat smida. På en halvtimme gör Julius en kapsylöppnare.
Det är varmt i smedjan och det är lika varmt ute.

 

Du som vill gå den nya Hantverkslinjen kan söka den här.
Läs mer om kursen här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s