Intervjuer med Amina och Ted som studerar på Allmän kurs

Amina

Amina Oudini behärskar sex olika språk. Ett av dem är svenska eftersom hennes mamma kommer från Sverige. Själv är hon uppväxt i Marocko.

– Jag har alltid tänkt att jag ska studera i Sverige efter att jag har gått klart gymnasiet i Marocko, säger Amina Oudini som är 18 år och har studerat ett läsår på Allmän kurs på Vadstena Folkhögskola. I höstas ett par månader innan hon blev myndig flyttade från Agadir i Marocko till Vadstena.

– Vadstena är en fin stad nära Motala där min mormor och morfar bor. Jag hade hört om talas om folkhögskolan och tyckte att det var ett bra sätt att få behörighet till högre studier, säger Amina.
Hennes mamma är från Sverige och hennes pappa är från Marocko. Hon föddes i Uppsala men flyttade till Marocko när hon var sju månader.
– Jag har fått mest av den marockanska kulturen eftersom jag växt upp där, men jag får mer och mer av den svenska kulturen när jag är här, säger Amina.
Hon tycker att det ibland kan vara svårt att förklara för klasskompisarna hur det är i Marocko.
– Jag har till exempel aldrig sovit över hos någon kompis när jag var liten. Det gör man sällan i Marocko. Jag vet inte hur det kommer sig. På sommarfesten var det första gången som jag klädde ut mig. Det tyckte jag var roligt, säger Amina.
Amina kan sex olika språk. Hemifrån har hon fått svenska och berbiska. Hennes pappa är berber. Berber är ursprungsbefolkningen i Marocko. I skolan har hon lärt sig marockanska som är en variant av arabiska. Hon har även läst sig klassisk arabiska, den som koranen är skriven på. Förutom de språken har har hon även fått lära sig franska och engelska.

Pratat svenska med med mamma

– Jag har pratat svenska med mamma hela tiden, men två veckor innan jag reste hit kom vi på att jag borde kunna skriva svenska också. Vi övade genom att hon läste en mening och sedan fick jag skriva ner den och rätta och skriva om tills det blev rätt, berättar Amina.
I Marocko börjar man skolan ett år tidigare än i Sverige så Amina var klar med gymnasiet när när hon var 17 år. Sista året på gymnasiet valde hon att studera naturvetenskap.
– Det var intensiva studier sista året. Att komma hit kändes väldigt annorlunda på ett positivt sätt. På folkhögskola pluggar man mer på sina egna villkor och utvecklas på ett annat sätt än vid mer traditionella studier. Man pluggar men man sliter inte ihjäl sig, säger Amina.
Saker som hon gillar i skolan är bland annat naturkunskap, matematik och psykologi.
– Jag tycker det är roligt att vi kan sitta i klassrummet och diskutera. Det gjorde vi inte i Marocko, säger Amina.
Under tiden i Sverige har hon lärt sig att bli självständig.
– Jag har lärt mig att bo själv nu. Men det var inte svårt att komma hit eftersom jag kunde språket. Men det är lite för kallt här. I Marocko regnar det två veckor och resten av året är det varmt, säger Amina.

Stanna i Sverige tills vidare

Hon kan tänka sig att bo var som helst i världen men tills vidare kommer hon stanna i Sverige ett tag. I början bodde hon på skolans internat, men nu har hon flyttat till en lägenhet i Vadstena där hon bor med tre klasskompisar.
– Jag har fått jobb på Östenssons Starby i sommar. Häromdagen jobbade jag mitt första pass i kassan och det var mycket nytt att hålla reda på, men det är kul att lära sig nya saker, säger Amina.
Hon kommer inte fortsätta på Vadstena Folkhögskola i höst utan hon har sökt till en distansutbildning på en folkhögskola i Stockholm. När hon har fått alla behörigheter hon behöver vill hon fortsätta att studera på högskolan i Sverige.
– Jag vill helst bli inredningsarkitekt och det kan man utbilda sig till i Stockholm och Göteborg. Om jag inte kommer in på inredningsarkitektutbildningen vill jag bli vanlig arkitekt.
Det hon tycker har varit bäst på Vadstena Folkhögskola är kontakten med klasskompisarna.
– Jag har trivts mer här än i skolan i Marocko. Man kan plugga mera vuxet här och har kunnat göra saker med klasskompisarna utanför skolan. Det stora är att jag har fått svenska kompisar och flyttat hemifrån till ett nytt land, säger Amina.

 

Ted

Ted Björnström trivs på Vadstena Folkhögskola. Han vill lära sig nytt om nya saker hela tiden.

– Bästa kombinationen är folkhögskola, säger Ted Björnström som har valt att läsa in behörighet för högre studier på Vadstena Folkhögskola.
När han kom hit första gången fick han ett positivt intryck. Han hade sökt en handfull folkhögskolor och Micke Carlefyr ringde upp honom och bad hon komma hit på en intervju.
– Skolan låg vid Vättern. Det kändes bra att komma hit, säger Ted

Ted är 23 år och kommer från en mindre ort som heter Alsike och ligger i Knivsta kommun utanför Uppsala. Han fick bra betyg efter nian och kom in på naturvetenskapsprogrammet på Katedralskolan i Uppsala men hoppade av efter två månader.
– Jag fick jobb som brevbärare och sedan jobbade jag även inom förskola och grundskola. Jag var elevassistent för en tjej med speciella behov och det var trevligt. Det var belönande att jobba med en person, säger Ted.
Han säger att han fått en helt ny respekt för lärare som måste se alla sina elever.
Eftersom han har jobbat behöver han bara studera två år på folkhögskola för att få högskolebehörighet. Han har just avslutat sitt första läsår och ska i höst börja sitt andra år på Vadstena Folkhögskola.
Under läsåret har han varit ordförande för studeranderådet en uppdrag som han säger känns som en hederstitel. Han har aldrig tidigare suttit i en styrelse.
– Jag har en tendens att ta tag i saker och göra dem. Ansvar ska man ta seriöst. Ofta har det handlat om att sprida information. Det är mer en administrativ roll än bestämmande, säger Ted.

Lättare att passa in på Vadstena Folkhögskola

Teds syster och några av hans vänner hade tidigare gått på folkhögskola och hade beskrivit det som positivt. Men det var när han ville börja studera igen som han fick hjälp att titta på folkhögskolor på en kommunal mötesplats som heter Stegen i Knivsta. Stegen vänder sig till ungdomar med psykisk ohälsa. Stegen hade tidigare hjälpt honom att hitta jobb och motiverat honom.
– Jag har haft depressioner sedan jag var 13 år fram till jag var 21 år. Jag har spelat mycket datorspel under tonåren. Jag tyckte sociala roller var svårt. I ett datorspel passar man in i en roll. Det var svårt i verkligheten. Jag har alltid haft svårt att umgås med jämnåriga. Jag har alltid kommit i utkanten och simmat mot strömmen, säger Ted.
Jag frågar om han tycker att det är lättare att passa in här på Vadstena Folkhögskola?
– Alla är udda här, så det är ingen som är udda. Det finns olika anledningar till varför man är här. Alla passar in här, säger Ted.
Han har upplevt tiden här på Vadstena Folkhögskola som positiv och bra för honom:
– Det är bra att få distans och flytta hemifrån. Att bo på internat är ett steg i rätt riktning. Studierna går bra och jag går i en trevlig klass. Vi har fin sammanhållning. Vi är avslappnade och accepterar varandra som vi är, säger Ted.
Han tycker det är synd att del i klassen har svårt med studierna. Klasskamraterna har stor förståelse för varandras problem.

Kan individanpassa studierna

– Man kan prata med lärarna om man har en jobbig period. Det går att individanpassa studierna. Det är det som är bra med folkhögskola, säger Ted.
Ted gillar att lära sig nya saker. Under året på Allmän linje har hans intresse för svenska ökat och även sociologi som han inte visste att han var intresserad av.
Ted gillar att titta på TED talks-videons – och det är kanske inte så underligt.
– Jag vill lära mig om kunskapen för kunskapens skull. Jag lärde mig om Japan för någon dag sedan. Sedan har jag läst på mer om allergier. Jag tycker om sådant som är värt att veta. Nya saker är intressant, säger Ted.
Han säger att han inte har något speciellt drömjobb men han har några tankar som snurrar runt. Han vet inte heller vad han skulle välja att studera på universitetet, men det lutar åt bioteknik. Han är fascinerad av vad det är möjligt att göra när man genmanipulerar DNA. De etiska aspekterna intresserar honom.
– Hur mycket bör vi gå in och pilla? säger Ted.
Ett intresse som Ted har är att rollspela vilket innebär att flera personer turas om att berätta en gemensam historia och använder tärningar. Han gillar också att lyssna på fantasyböcker.
– Jag gillar att använda fantasin. Det är lönsamt att vara kreativ, säger Ted.
Han tycker att lärarna på skolan och annan personal gör ett bra jobb.
– De skapar strukturen här. Det finns bra folk här, välvilliga människor. Jag trivs här kan man säga, säger Ted.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s