Allmän kurs ställde ut konst

Graffiti

Martin, Melker och Edvin hade gjort graffiti och så här såg det ut när den visades upp på utställningen som var den 14 april när det var öppet hus på skolan.

På Allmän kurs har de studerande möjlighet att studera på grundskole- och gymnasienivå och ta igen det man missat under tidigare skolgång. Man kan få behörighet för att studera vidare på högskola eller yrkeshögskola. Mycket av tiden går åt till att läsa de ämnen man behöver för att få behörighet. Nu i vår hade Allmän kurs en fokusperiod där de fick möjlighet att göra ett avbrott från de teoretiska studierna och slutresultatet blev en konstutställning.

Under några veckor på våren fick deltagarna på Allmän kurs testa olika konstnärliga uttryck och samtidigt även utforska olika saker med hjälp av vetenskapliga metoder. Exempel på dessa utforskningar var enkäter av olika slag, till exempel om psykisk ohälsa. När Micke Carlefyr sammanfattade denna fokusperiod gick han igenom vad de gjort och skrev upp det kors och tvärs över tavlan.
Två ord som han skrev upp var patos och logos. De kan översättas till förnuft och känsla.
 Det är två olika sätt att närma sig samma saker och det ena behöver inte utesluta det andra, säger Micke.
Tanken bakom det hela var att deltagarna skulle få prova att driva en samhällsdiskurs genom konstnärlig påverkan.

Pixelkonst Aron

Aron visar pixelkonsten som han har gjort. Han har använt neonfärger.

overblick

Den konst som fanns att uppbringa i lades ut på bänkarna och på golvet i klassrummet.

Exempel på vad deltagarna fått lära sig mer om och prova att utöva själva var konceptkonst och opinionsbildande konst. En konstnär som de pratat om var Makode Linde. Några hade fått teckna med högra hjärnhalvan och även teckna perspektivteckning. Andra konstnärliga former som deltagarna hade utövat var graffiti, mosaik och fotografi.

Melker Martin

Melker och Martin i bakgrunden hade testat att göra graffiti. Melker som gått fordonsgymnasiet och lackat bilar beskrev det som det var ”samma sak typ”.

När konstverken samlades ihop på lektionen fanns det en lapp bredvid varje där man fick skriva ner spontana intryck om varje verk. Efter en stund fanns det flera kommentarer till varje verk. Deltagarna fick också skriva en reflektion på vad man tyckte att man hade lärt sig under denna period och lämna till lärarna Micke Carlefyr och David Larsson.

Anna Mondrian

Anna hade gjort ett kollage där hon inspirerats av den nederländske konstnären Piet Mondrian, vars konstverk syns i mobiltelefonen.

Ted Björnström berättar att han bland annat hade fått testa en fakirövning:
– Vi samlade ihop glas och krossade med en hammare. Sedan lade jag mig på glashögen med bar rygg och David ställde sig på mig några sekunder. Man klarar mer än man tror, det har jag lärt mig, säger Ted, som inte skadade sig av att lägga sig på glashögen.

Utstallning

Bild från utställningen på Pontus konstverk till vänster som han kallar splattertavla. Han kan tänka sig att göra en sådan igen fast med roligare färger. Tekniken består av att han stänkt färg över tavlan. Det vita pappret som sitter på stafflierna är de kommentarer som skrevs till varje verk. Ett par av kommentarerna på Pontus tavla var ”krispighet” och ”Louvren nästa”.

På lördagen var det dags för öppet hus. Då samlades alla stolar och bord in och placerades i rummet intill Vätternsalen. Sedan blev det en utställning med en del av konsten. I Vadstenasalen hade Sofie Hallberg en stor fotoutställning där hon hade använt Alva som modell. När alla fotografierna var klara skrev hon också en berättelse till dem.

DSCF2204

Sofie Hallberg framför sin fotoutställning som blev en berättelse där Alva var modell.

Hennes tanke när hon började fotografera var att hon ville fotografera snö och is och lite natur:
– Det blev inte som jag tänkte från början. Sedan blev Alva modell. Det blev bra. Hon hade stora lösögonfransar på sig den dagen. Det var inget vi planerat, säger Sofie.
I framtiden vill hon bli fotograf och då vill hon fotografera ljus, reflektioner, natur och vad som helst som fångar henne.

 

Om du vill söka till Allmän kurs kan du göra det här.
Läs mer om kursen på skolans hemsida här.

 

 

De fokuserar på svenska språket

Sprakgruppen1

Abiibo Hussein Omar och Abshir Mahmoud har roligt när de studerar svenska på Fokus Svenska språket som är en del av Allmän kurs. De håller till i Motala.

I Motala har folkhögskolan en inriktning på Allmän kurs där studierna bedrivs på grundskolenivå och tonvikten ligger på att lära sig svenska eftersom kursen vänder sig till deltagare från andra länder. De flesta av de studerande kommer från Somalia och andra afrikanska länder. Här är intervjuer med tre av dem som går Fokus Svenska språket.

Abiibo Hussein Omar har bott i Sverige i åtta år och kommer från Somalia. Nu går hon sin femte termin på Fokus svenska språket. De första två terminerna gick hon i Vadstena eftersom kursen var där från början innan den flyttade till Motala, där Abiibo också bor.
– Det är bättre att vara här för man måste inte stressa för att hinna med bussen, säger Abiibo.
Tidigare har hon studerat kvinnokurs på Bona folkhögskola i två år och innan dess har hon läst Svenska för invandrare, SFI.
Kursen som hon går nu hittade hon på Internet.
– Det är roligt här. Allt är jättebra. Alla ämnen, säger Abiibo.
Hon gillar särskilt samhällskunskap, matematik och naturkunskap.
– Lärarna förklarar bra och är bra på att lära ut svenska, säger Abiibo.
Hon uppskattar när de promenerar till biblioteket för att låna böcker. Dessa läser de sedan och redovisar inför hela klassen.

Sålde grönsaker utanför sitt hus i Somalia

I Somalia sålde hon grönsaker utanför sitt eget hus och hon hade får och getter.
– Jag vill hitta jobb efter den här kursen. Jag vill jobba som barnskötare, på äldreboende eller som städerska, säger Abiibo.
Helst vill hon arbeta som barnskötare. Hon har själv tre barn som är 16, 13 och 10 år.
– Det var svårt med svenska i början men inte nu, säger Abiibo.
Abshir Mahmoud går också på Fokus Svenska språket. Han är nu inne på sin tredje termin. Han kommer också från Somalia och har bott i Sverige i åtta år.
– Jag gillar alla ämnen, men tycker mest om matematiken och samhällskunskapen, säger Abshir.
Efter att ha gått här vill han studera vidare till målare.
– Jag har praktiserat en månad som målare och fick tapetsera och måla väggar, säger Abshir.
Han fick veta att den här kursen fanns eftersom hans syster redan gick här och tipsade honom.

Sprakgruppen 2

Abdi Karim Mohamed trivs med klasskamrater och lärare.

Abdi Karim Mohamed började på Fokus svenska språket i år efter nyår.
– Jag tycker att det är jättebra. Jag trivs bra med klasskamrater och lärare, säger Abdi.
Han kommer från Somalia och kom till Sverige för nästan åtta år sedan.
Favoritämnena är svenska och matematik.
Efter att han har gått den här kursen kommer han att söka jobb. Tidigare har han arbetat på McDonald’s i Motala med städning och i köket. Han har även gått en utbildning till snickare på Lernia i Linköping.
– Jag rekommenderar andra att gå den här kursen, säger Abdi.

 

Om du vill söka till Fokus Svenska språket gör du det här.
Läs mer om kursen här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s