Stövlar och sandaler visade vägen till Folkhögskoledagen

Den 26 maj var det Folkhögskoledagen då människor från när och fjärran kunde besöka skolan och titta på vad som fanns att se. Bland annat utställningar med arbeten som Trä och smideslinjen och Textillinjen har gjort under året. Här bilder från dagen och intervjuer med några av de som kom och besökte oss.

folhogskoledag1

Från Stora Torget låg det skor utlagda hela vägen fram till Vadstena Folkhögskola.

folhogskoledag2

I skolhuset visade linjeansvarig Kicki Ugelstad vad man kan få göra på Dagledigakurserna. Här övar hon och Kerstin från Empien 1 en balansövning som kallas för svanen.

folhogskoledag3

Kristina från Empiren 1 och Margareta från Empiren 2 tog en sväng om i korridoren.

folhogskoledag4

En av besökarna var Kina Falk som bor granne med Folkhögskolan hon såg skorna och lockades hit. Men hon brukar komma på Folkhögskoledagen: ”Jag är alltid lika imponerad av Trä och smideslinjen och Textillinjen. Jag väver själv. Jag känner personer som gått här och går här”, säger Kina.

folhogskoledag5

Allmän kurs hade hand om caféet i Arken. Här är Alva, Ted och Pontus som tagit på sig en kilt i det varma vädret.

folhogskoledag6

En av cafégästerna var Ingegärd Gård som bor i Vadstena och brukar besöka Folkhögskoledagen. ”Det är mest Textillinjen jag är intresserad av. Jag tycker det är mycket fina alster och idéer. Förut brukade jag gå när det var mannekänguppvisning men det var några år sedan. Eftersom jag själv håller på med knyppling hade jag önskat att det fanns fler knypplingsdynor och spetsar”, säger Ingegärd.

folhogskoledag7

På gården på Trefaldighetsgården fanns det möjlighet att testa att smida själv. Detta gjorde Micke Carlefyr, men nog ser spiken lite sne ut?

folhogskoledag8

Den här fina festklänning gjord av Kaho Horai, se här när den ännu inte var färdig, fanns i början av Texillinjens stora utställning.

folhogskoledag9

Hela Haydensalen var full med texila ting som de studerande på Textillinjen gjort under året.

folkhogskoledag10

En av besökarna var Åke Mattisson vars fru Birgit studerar på Textillinjen. ”Jag har inte varit här förut. Det är fina miljöer här. Jag är imponerad av allt fint som man har gjort”, säger Åke.

folkhogskoledag11

Karin Frithiofsson hade gjort det här broderiet, bomullsgarn på linne. Är detta kanhända någon slags hyllning till Svenska Akademien?

folkhogskoledag12

Lina Rehnfeldt var utställningsvärd. Hon påpekade att klänningen hon hade på sig var köpt och inte sydd själv.

folkhogskoledag13

En trappa upp hade Tryggve Lindqvist och David Kjellén som gått den tredje fördjupningsterminen en egen utställning. Det här dödskallebroderiet fotograferade jag då det ännu var i sin linda, se här.

folkhogskoledag15

I Peterson-Bergersalen hade Trä och smideslinjen dukat upp med saker som de har tillverkat. I bakgrunden ser man Linnea Fastevik som är en av de som gått Trä och smideslinjen detta läsår.

folkhogskoledag16

I vimlet bland besökarna fanns Vidar Petersson som gick Trä och Smideslinjen förra året. Han var i Vadstena för en liten återträff med klasskompisar. Under året som gått har han arbetat som vaktmästare på Kalmar Länssjukhus.

folkhogskoledag17

Christoffer Cornelius och Victor Sandberg från Trä och smideslinjen hade en täljhörna.

folkhogskoledag18

Albert Morrissey gick också Trä och Smideslinjen förra läsåret och året innan dess. Han studerar nu litteraturvetenskap på Stockholms Universitet. Han har också varit lärling på ett snickeri under en period.

folkhogskoledag19

Här är några tråg som har blivit tillverkade av en trästam.

folkhogskoledag 20

Elisabet Nystam Svensson som bor i Österbymo besökte skolan för första gången. Hennes son är sambo med Linnea Fastevik på Trä och smideslinjen. ”Det är helt suveränt. Det är så fina grejer de har gjort. De har sådan fantasi”, säger Elisabet som också funderade på att följa med på en historisk guidning som guidekursen höll i.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s