Birgit har gått på skolan i 18 år!

Vadstena Folkhögskola har kurser som vänder sig till personer som är daglediga. Två av dem är i Vadstena och kallas för Empiren 1 och Empiren 2. Kurserna i Motala heter Diagonalen och Parallellen. I dessa kurser finns de personer som har gått längst på skolan. En av de är Birgit Winther-Hansen som har varit studerande på skolan i 18 år!

Birgit 1

Birgit Winther-Hansen har många minnen från de 18 åren som hon har studerat på Vadstena Folkhögskola. Här visar hon fotografier. Hon är en av de som har gått längst på skolans kurser för daglediga.

Birgit fick veta om möjligheten att gå Empiren på Vadstena Folkhögskola av en väninna i Mjölby som redan gick kursen. Det var år 2000 och sedan dess har hon varit gått kvar på Empiren 1.
– Det som har hållit mig kvar är att jag trivs med skolformen. Jag vill gå kvar så länge jag känner att jag har utbyte av att gå här. Den sociala biten är viktig – gemenskapen. Bra lärare och den goda maten, säger Birgit.
Hon växte upp i staden Svendborg på ön Fyn i Danmark där hon utbildade sig till hårfrisörska som hon sedan arbetade som.
– Jag flyttade till Köpenhamn med min blivande man när jag var 20 år, säger Birgit.
Där bodde de i elva år och fick två barn, Lars 1966 och Maria 1968. Mjölby i Sverige blev nästa plats de flyttade till 1976, eftersom hennes man fick arbete där som han inte kunde tacka nej till. I Mjölby bor hon än i dag.

Birgit 2

En av de saker som Birgit uppskattar med lektionerna på Empiren är att man samtalar mycket.

– Det var inte så farligt att komma till Sverige. När jag skulle lära mig svenska började jag läsa norska eftersom det är lättare och mer likt danska, säger Birgit.
Hon tycker att både hon och barnen kom in snabbt i Sverige och barnen pratade ren svenska efter ett halvår.
Själv arbetade hon först på ett dagis och sedan på ett ålderdomshem i elva år. Efter det utbildade hon sig till undersköterska och arbetade på njurmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping tills hon gick i pension.
– Jag var 58 år när jag gick i pension. Jag fick garantipension och kunde gå tidigare. Sedan var jag 60 år när jag började här. När man går här får man struktur på sitt liv. Jag kan komma hem och prata med min man Mogens om nya saker jag har lärt mig. Det är bra att man gör olika saker när man gått i pension så att den ena inte går och väntar på att den andre ska komma hem och att man ger varandra friheten att göra vad man vill, säger Birgit.

Birgit 3

Birgit på Strandpromenaden i Vadstena.

Hon och Mogens har varit tillsammans sedan de var 17 och 19 år och har i dag förutom de två barnen även tre barnbarn, tre pojkar, i åldrarna 10-14 år som bor i Lund och Stockholm. I Mjölby tror hon att hon kommer att bli kvar.
– Vi hade tänkt flytta tillbaka till Danmark till pensionen. Men nu har vi rotat oss här. Om vi återvänder till Danmark kommer vi inte tillbaka till det som var. Jag tror man drömmer om att allt ska vara som det var, men så blir det inte, säger Birgit.
Hon har fått möjlighet att vid ett par tillfällen ta med sig klassen till Danmark på skolresa, bland annat till en resa till Skagen. Birgit fick då hjälpa till med kommunikationen mellan svenskar och danskar.
– Jag har hela tiden tyckt att det bästa med skolan är att vi är som en stor familj. Den är unik. Alla tar hand om varandra. Jag vill kalla Vadstena Folkhögskola en växthus både för unga och äldre, säger Birgit.

 

Du kan söka till Halvfartskurser för daglediga här.
Läs mer om kursen här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s