Vägar till yrken i Svenska kyrkan

På Vadstena Folkhögskola finns möjligheten att gå Kyrkans grundkurs som vänder sig till personer som vill arbeta i Svenska kyrkan – eller redan gör det – eller vill lära sig mer om kristen tro. Just nu studerar två distanskurser på halvfart i ett år med närträffar på skolan en gång i månaden. På en av närträffarna fick den gruppen som heter Betlehem besök av Linköpings stifts rekryterare för att få veta mer om hur utbildningsvägarna för de olika yrkena inom Svenska kyrkan ser ut.

KG 1

Karin Wall Källming (stiftsmusiker), Johan Schullström (stiftsdiakon), Emma Malmström (stiftsadjunkt) och Peter Eriksson (stiftspedagog) berättade om hur deras väg till ett arbete i Svenska kyrkan sett ut.

Inom Svenska kyrkan finns det fyra profilutbildningar till fyra yrken, vilka är präst, diakon, församlingspedagog och kyrkomusiker. Stiftet har ett rekryteringsteam med fyra personer, en person för varje yrke.
När alla samlades i Arken denna onsdagseftermiddag fick deltagarna i Betlehem först presentera sig. Alla ville arbeta i Svenska kyrkan eller hade funderingar på att göra det eller så arbetade de redan i Svenska kyrkan. Först att presentera sin yrkesgrupp var Karin Wall Källming som är stiftsmusiker.

KG musiker

Karin Wall Källming förstod att hon ville bli kyrkomusiker redan när hon var 15 år och fick vikariera för kantorn.

KG koordination

För att bli kyrkomusiker måste ha bra koordination. Karin Wall Källming fick alla att försöka göra olika rörelser med både armar och ben. Förutom det ska man kunna leda en kör samtidigt.

Det finns tre nivåer av tjänster som kyrkomusiker det är kantor och organist och helt nytt är en tredje tjänst som fodrar högskoleutbildning på masternivå och berättigar till en förste organisttjänst.
Linköpings stift ordnar orgelspelarkurser för ungdomar i förhoppningen att de ska vilja fortsätta att spela och bli kyrkomusiker. Det bästa om man vill bli kyrkomusiker är om man har spelat orgel sedan man var barn och på så sätt tränat upp sin koordination. Det behövs fler kyrkomusiker i Svenska kyrkan.

KG prast och diakon

Om man vill vigas till präst eller diakon i Linköpings stift ska man kontakta Emma Malmström  som är stiftsadjunkt eller Johan Schullström som är stiftsdiakon.

Emma Malmström som är stiftsadjunkt och Johan Schullström som är stiftsdiakon berättade om utbildningsvägen till präst och diakon som är vigningstjänster eftersom den som blir präst eller diakon måste vigas till tjänsten av en biskop.
Först måste de ha en fackutbildning, i prästernas fall en magisterexamen i teologi eller religionsvetenskap. Diakonen måste ha en yrkesexamen till exempelvis sjuksköterska eller socionom eller en kandidatexamen i socialt arbete på 180 hp. Dispens kan ges till den som redan har arbetat i Svenska kyrkan i tio år eller mer, då kan man få dra av antal poäng man behöver läsa.

KG prast

Emma Malmström har arbetat både som församlingsassistent och församlingspedagog. Sedan fem år är hon präst och är nu stiftsadjunkt i Linköpings stift.

Under utbildningstiden måste den som vill bli präst och diakon ta kontakt med ett stift för att söka som kandidat. Den som vill bli prästkandidat eller diakonkandidat i Linköpings stift tar kontakt med Emma Malmström och Johan Schullström för ett första samtal. Efter ansökan blir det praktik i fyra veckor i en församling och efter det tas beslut om vilka som blir kandidater.
En person som nekas att bli kandidat kan söka igen efter fem år.
Det går att vara kandidat upp till åtta år så länge man har kontakt med stiftsadjunkten eller stiftsdiakonen ett par gånger om året och biskopen en gång om året.

KG pedagog

Peter Eriksson är stiftspedagog. Tidigare arbetade han som lastbilschaufför.

Peter Eriksson som är stiftspedagog berättade om vägar till att bli församlingspedagog. För att bli församlingspedagog måste man ha en  lärarexamen av något slag. Man måste också ha gjort åtta veckors församlingspraktik. Inga dispenser ges.
Gemensamt för alla fyra yrkena är att allra sist när de har all utbildning som fodras läser en pastoralteologisk utbildning på Svenska kyrkans utbildningsinstitut. För kyrkomusikerna är den utbildningen en termin och för de övriga är den två terminer.
Svenska kyrkans utbildningsinstitut finns i Uppsala och Lund och vissa terminer går det även att studera i Umeå och Göteborg.

 

Gustaf och Håkan studerar på Kyrkans grundkurs

Gustaf Hakan

Gustaf Törnvall och Håkan Pettersson går Kyrkans grundkurs, Betlehem.

Gustaf Törnvall och Håkan Pettersson går kyrkans grundkurs på Vadstena folkhögskola. De vill båda arbeta i Svenska kyrkan i framtiden. På grundkursen får de möjlighet att fördjupa sig i Svenska kyrkans tro och lära sig om olika teman varje gång de kommer till närträffarna.

Gustaf Törnvall är en av deltagarna på Kyrkans grundkurs Betlehem. Han liksom de andra i hans klass började kursen efter nyår och ska gå fram till december.
– Anledningen till att jag sökte grundkursen är jag blev mer och mer intresserad av att arbeta i Svenska kyrkan. Just nu pendlar jag mellan att bli präst eller församlingspedagog. Jag brinner för barn och ungdomar och tycker att det är viktigt att vi lyfter fram barn och ungdomar i Svenska kyrkan, säger Gustaf.
Hans pappa är församlingspedagog och Gustaf har varit med i Svenska kyrkan från Kyrkans barntimmar till miniorer/juniorer och Kyrkans Unga. Han har också jobbat ideellt som konfirmandledare.

Möjlighet att fördjupa sig i Svenska kyrkan

Gustaf har arbetat större delen av sitt yrkesliv på ett byggvaruhus och i andra affärer, men han har funderat länge på att arbeta i Svenska kyrkan. På Kyrkans grundkurs finns möjlighet att fördjupa sig inom Svenska kyrkan och dela tankar och bolla med varandra.
Han bor i Vetlanda och att studera Kyrkans grundkurs på distans passar perfekt för honom.
– Det är fjärde gången jag är här i på folkhögskolan och det har varit mycket lärorikt och intressant. Vi har gruppsamtal, olika teman och samtal och om vissa bibelstycken.
Under dagarna på folkhögskolan deltar de studerande i gudstjänster och andakter upp till tre gånger per dag.

Jobbar ideellt i kyrkan med asylsökande och konfirmander

Håkan Pettersson går i samma klass som Gustaf Törnvall. Han bor i Fellingsbo som ligger i Lindesbergs kommun i Närke.
– Jag har varit aktiv i Svenska kyrkan sedan konfirmationen. Efter konfirmationen blev jag tillfrågad att bli kyrkvärd. Jag växte inte upp i ett religiöst hem men jag var med i Kyrkans barntimmar som barn.
Nu jobbar han ideellt i kyrkan med asylsökanden och konfirmander och han hjälper också till i en ungdomsgrupp i Missionskyrkan. Han hoppas att han genom att gå Kyrkans grundkurs kan leda till att han kan få en riktig anställning i en församling i stället för att verka som ideell. Eftersom han inte är behörig för högskolestudier blir det en lång väg för honom om han skulle utbilda sig till diakon – som är ett yrke tankar på att utbilda sig till i framtiden.

Fel att det krävs så långa utbildningar

– Jag tycker att det är fel att det krävs så långa utbildningar för att jobba i Svenska kyrkan. Jag tycker att det ska bero på hur man är som människa. Det är få människor som fixar att jobba med utsatta människor, säger Håkan.
Det han vill jobba med i framtiden är människor som varit med om katastrofer eller har psykiska problem.
– Det är bara bra om jag kan hjälpa någon, säger Håkan.
Han uppskattar att komma ifrån vardagen när han kommer till folkhögskolan på närträffarna.
– Det är givande att gå här. Jag har fått många nya tankesätt som jag har haft nytta av med mina konfirmander och lärt mig ännu mer. Det var oväntat att vi i klassen skulle komma varandra så nära efter så pass kort tid. Alla är öppna med sina svårigheter och erfarenheter, säger Håkan.

 

I Kyrkans grundkurs på Vadstena Folkhögskolan ingår en pilgrimskurs på Pilgrimscentrum i Vadstena. Läs ett blogginlägg om det här.

Sista ansökningsdag till Kyrkans grundkurs är 1 juni. Ansök här.
Läs mer om kursen på skolans hemsida här.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s