Ny utbildning om hållbar utveckling

I hela samhället pågår just nu en omställning med fokus på miljö och återvinning. Detta sker inom alla instanser från företag och organisationer till den enskilda individen. För den som vill lära sig mer om detta – kanske för att använda i sitt nuvarande eller framtida arbete eller som privatperson – startar i höst en ny utbildning på Vadstena Folkhögskola. Namnet på kursen är Hållbar utveckling och den består av två fristående terminer på heltid.

Martha Helena

Martha Magyar och Helena Eriksson är de lärare som är ansvariga för den nya kursen Hållbar utveckling. Här är de i ÅterBildningsbutiken som kommer vara en viktig del av kursen.

Kursen kommer att samarbeta med Linköpings universitet på olika sätt under året. Om man vill läsa miljövetenskap senare är den här kursen en bra grund, men utbildningen vänder sig förstås till alla som intresserar sig för dessa frågor och vill få en övergripande uppfattning om var vi står i dag och vart vi är på väg i framtiden.
Utbildningen är både teoretiskt och praktisk. I den teoretiska delen går FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030, som en röd tråd genom undervisningen. I den praktiska delen har skolans egen återvinningsbutik huvudrollen.

hallbar 1

FN:s globala mål för en hållbar utveckling går som en röd tråd genom kursen. I ÅterBildningsbutiken får man möjlighet att lära sig om återbruk av olika saker och utveckla egna produkter.

– Det här är en kurs som utgår från det praktiska arbetet i och runt ÅterBildningsbutiken. Minst en dag i veckan ska ägnas åt praktiskt återbruk, säger Helena Eriksson som tillsammans med Martha Magyar är ansvarig för den nya kursen.
Det som säljs i butiken är saker som deltagarna själva ska tillverka genom att återvinna saker. I det arbetet ingår kretsloppstänkande och materialkännedom.
– En produkt som återvinns ska användas i flera led och blir aldrig skräp. Den blir fibrer och allra sist blir den energi när man bränner upp den, säger Martha.
I kursen ska man få lära sig produktutveckling i teorin, det vill säga hur man själv kommer på en återvunnen produkt och utvecklar den till något som man kan marknadsföra och sälja.

Decopage 1

Decopage 2

Olika föremål med decoupage säljs i butiken. Bilderna visar tillverkningen av dessa. Man stryker en servett så den blir slät sedan tar man första lagret, där dekorationen finns. Man penslar klister på det som man ska klistra på i det här fallet en glasburk. Sedan sätter man på servetten och klipper den så den passar. Sedan penslar man på klister igen och låter den torka.

– De ska bli så kunniga att de själva kan utveckla en produkt detta för att ta med sig idén för att starta ett eget företag eller ta med idén till jobbet som de har, säger Helena.
I kursen ingår att lära sig mera om hur man kan driva företag kopplat till återbruk.
– Vi går igenom redovisning och tittar på vad cirkulär ekonomi innebär. Vi ska också ta upp var ett socialt företag är för någonting, säger Helena.
Hon betonar att kursen inte är en renodlad entreprenörsutbildning, men kursen ska ge en grund om hur det går till att driva företag inom det här området.

hallbar Anna Ekstrom

I februari fick ÅterBildningsbutiken besök av  gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S). Läs mer här. I förgrunden är Martha Magyar och Helena Eriksson.

Man ska titta på vilka yrken som kan finnas i framtiden inom hållbar utveckling.
Om man redan har ett kompetensområde kan man se hur man kan utveckla det inom hållbar utveckling. När det gäller de globala målen i Agenda 2030 är tanken att att aktivt jobba på att ge en positiv känsla och peka på det som funkar.
– Sverige är ett förebildsland och på det sättet kan vi påverka globalt då resten av världen får veta hur det ska gå till. Ska vi göra den här globala omställningen måste vi bli praktiska, säger Helena.
Martha menar att det inte handlar om att revolutionera hela världen utan om att skapa ringar på vattnet, alla kan bli en litet kugghjul i det större.

hallbar huda

Huda som kommer från Syrien och går på Focus Svenska språket i Motala. På måndagarna är hon i ÅterBildningsbutiken där hon tillverkar saker med egen design. Bland annat kudden och dockorna som är gjorda av strumpor. Dessa finns att köpa i butiken.

Martha och Helena önskar att de som går kursen under kursens gång och efteråt får en bredare grund för sina värderingar kring kretsloppstanken.
På höstterminen handlar kursen om inre hållbarhet då man fokuserar på olika saker som får människan att må bra såväl fysiskt som mentalt. På vårterminen handlar det om yttre hållbarhet då man tittar på hållbarhet utifrån ett globalt perspektiv. Man kan välja att bara gå en av terminerna. Om man går båda terminerna kan man få gymnasiebehörighet i naturkunskap 1. Man får även behörighet i gymnasiekursen hållbart samhällsbyggande. Man kan påbörja studierna både höst och vår.
Sista ansökningsdag är den 1 juni, men ansökan tas emot även efter det.
Ansök till utbildningen här.

Läs mer om kursen på hemsidan.

Om du vill besöka ÅterBildningsbutiken kan du göra det då den är öppen på måndagar klockan 11-18. Den finns på Trefaldighetsgården, andra dörren till höger. Det är skyltat när butiken är öppen.
Läs ett blogginlägg från förra terminen som handlar om ÅterBildningsbutiken här.
Det går också att komma till butiken på återbruksworkshop, läs mer här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s