Guidekursen höll sin första långa guidning i Vadstena

Guide 10

En lördagsmorgon i slutet av mars höll guidekursens deltagare sin första långa guidning i Vadstena. Här är det Rune Lemon som berättar om Bjälboättens palats. I bakgrunden står ytterligare en guidegrupp.

I november förra året startade en guideutbildning på folkhögskolan. Det är en distanskurs på ett år med träffar ungefär en helg i månaden. Hittills har de träffats fyra gånger. På de första träffarna fick deltagarna testa att guida i fem minuter för varandra. På senaste närträffen, helgen innan påsk, fick de guida en timma var. De hade fått välja mellan stadsvandring, Klosterkyrkan och Klostermuseet. 

Det var en kylig lördagsmorgon när alla samlades på Klostermuseet. Deltagarna hade delats in i grupper för att gå med på varandras guidningar. I varje grupp fanns också guider från Vadstena för att ge respons till gruppen.
Jag följde en av grupperna som bestod av Rune Lemon, Carina Åsman och Elizabeth Hjertstedt. Vadstenaguiden Viveca Sörensen gick med dem. Först ut var Rune som tog med oss på en stadsvandring genom Vadstena.

Guide1

Även om det var första gången Rune Lemon guidade i Vadstena var det inte den första gången han guidade.

När Rune är klar med guidningen säger jag att det verkar som att han guidat förut. Då berättar han att han har arbetat som guide i Stockholm sedan 1981.
– Jag flyttade till Vadstena första april förra året, så jag har bott här i ett år nu. Min anledning till att gå den här kursen är att jag vill bli auktoriserad Vadstenaguide, men jag är inte rädd för att jag inte ska klara av guida, säger Rune.
Han är 72 år och även om han numera bor i Vadstena åker han fortfarande till Stockholm ibland och har guidningar.
– Jag har ett företag som har ett 20-tal olika stadsvandringar i Stockholm, säger Rune.
Han har en bakgrund som mellanstadielärare innan började arbeta som guide på heltid.

Guide 2

Rune Lemon berättar om Storgatan i Vadstena. Vi får veta att mönstret i järn i mitten av gatan heter blåklockan och är ett knypplingsmönster. Han talade om att han inte vill guida på gågator med butiker eftersom han då förlorar uppmärksamheten från dem han guidar.

– Det roligaste med läraryrket är att förmedla kunskaper. Det är det som står i centrum när jag arbetar som guide också, säger Rune.
Han tycker guidekursen hittills haft ett bra innehåll.
– Framför allt uppgifterna har satt i gång våra tankeceller. Det är nytt för mig är att lägga upp en guidning efter tidsbegränsning. Det har gått automatiskt förut. Det är något jag måste öva på, säger Rune.
Rune har själv lett guideutbildningar och har även varit med den arbetsgruppen som utformar validering som guide genom Sveriges Gudieförbund, SveGuide.
– Så sedan ska jag valideras efter de riktlinjer jag själv varit med om att ta fram. Om jag faller så faller jag på eget grepp, säger Rune.

Guide 3

Rune Lemon berättar för Elizabeth Hjertstedt, Carina Åsman och Viveca Sörensen om de gamla husen på Nygatan som byggts om under flera hundra år.

De som går kursen som heter Guide – med Vadstena som utgångspunkt kan bli auktoriserade Vadstenaguider. Detta blir man genom Vadstena guideförening som folkhögskolan samarbetar med när man genomför kursen. Under kursens gång ingår det att lära sig så mycket som möjligt om Vadstenas historia. Men det är förstås möjligt att bli guide på andra platser också. I slutet av kursen finns det möjlighet att anmäla sig till till en yrkesbedömning som SveGuide gör.

Bedömer yrkesskicklighet

Där bedömer de guidens yrkesskicklighet. Det är detta som Rune Lemon har varit med om att utforma. Även Region Östergötland certifierar guider. Det råder stor brist på guider i Östergötland.
I kursen ingår olika sorters guideuppgifter och guideteknik, likaså lektioner i historia, konsthistoria, samhällskunskap och röstvård. Man går även igenom hur man driver eget företag som guide.

Guide 4

Carina Åsman guidade i Klosterkyrkan. Till höger på bilden ser man Vadstenas mest kända sevärdhet – den heliga Birgittas relikskrin.

Guide 5-2

Samtidigt fanns det ytterligare en guidegrupp i Klosterkyrkan. Tina Schultzberg (Vadstenaguide), Gun Olsson (deltagare på kursen) och Lars Elmér (Vadstenaguide) fick lyssna på när Annica Fredriksson Forssén berättade om sevärdheterna i kyrkan. Samtidigt fick de blivande guiderna träning i hur man gör när flera guidegrupper är på samma plats och måste koordinera och vara  beredda på att byta håll på sin guidning.

Efter Runes guidning fick vi en rundtur med Carina Åsman i Klosterkyrkan. Till vardags arbetar hon som sekreterare på Mjölby kommun. Det innebär att hon förbereder möten som hon sitter med på och sedan skriver protokoll.
Hon kommer från Karlstad och flyttade till Vadstena för nästan fem år sedan.
– Jag bor granne med slottet, säger Carina.
Hon har gått på en del guidningar sedan hon flyttade hit och blev intresserad av att själv bli guide. En sådan här kurs hade hon letat efter. Nu när hon har provat vet hon att hon gillar att guida.
– Det är intressant, roligt och spännande att kunna levandegöra historien, säger Carina.

Guide 6

Carina Åsman och guidegruppen tittar på träskulpturen Den extatiska Birgitta som tillverkades i mitten av 1400-talet. Den förställer den heliga Birgitta när hon får en uppenbarelse.

Guide 7

Carina Åsman berättar om Hertig Magnus (son till Gustav Vasa) som är begravd i  Klosterkyrkan. Hertig Magnus kista är upphängd i kättingar innanför den här sarkofagen därför att han var så rädd för spindlar.

Vad hon skulle säga under guidningen i Klosterkyrkan hade hon lärt sig utantill.
– Det var nervöst att göra guidningen i dag. Det var svårt att få ett bra flyt. Jag var här innan och provguidade med en kompis för att träna på förflyttningarna och se hur lång tid alla punkterna tog, säger Carina.
Inför guidningen av Klosterkyrkan läste hon på om kyrkan från olika källmaterial. Under hösten gick hon en kurs om hur man hittar i historiska arkiv på Länsarkivet som Linköpings universitet höll i. Det är en kurs som hon har stor användning av som guide.
– Tanken är att jag ska bli guide här i Vadstena, säger Carina.

Guide 8

Lena Grip Börjesson står bakom Klostermuseet där hon hade sin guidning denna lördag. ”Jag gav dem min tolkning av vad som har hänt där och bjöd in dem på min resa”, säger Lena.

Lena Grip Börjesson går också på Guidekursen. Det var en slump som gjorde att hon hamnade på kursen. Hon reste med samma resa till Italien som Annica Fredriksson Forssén i somras. Annica hade redan anmält sig till kursen och det var hon som sa till Lena att också söka till kursen. Innan dess hade Lena inte en tanke på att bli guide. Men det visade sig att kursen passade henne bra.
– Jag kommer från Gotland och där växer man upp med medeltiden. Jag har alltid varit historieintresserad och velat veta mer om hur människor har levat, säger Lena.
Hon reser alltid till medeltidsveckan på Gotland och har också arrangerat både ett bröllop och en begravning med medeltidstema.

Loggboken2

Den här boken med skinnpärm köpte Lena i Italien. När hon fick veta att det ingick i kursen att föra loggbok blev det självklart att använda den. I loggboken har hon gjort anteckningar och skrivit reflektioner från olika guidningar som hon själv har gått på.

Guide 9

En annan sak som ingår i kursen är att göra en tidslinje över Sveriges historia. Det här är Lenas tidslinje som består av lösa blad. Hon har lämnat mycket tom plats som hon kan fylla i. ”Det här är ett arbetsmaterial för framtiden. Om man har lagt en bra grund kan man bygga vidare på den”, säger Lena. På baksidan har hon även skrivit Sveriges regentlängd för att ha den lättillgänglig när hon ska guida.

– Jag bor i en liten by på Vikbolandet som heter Å. Det är bara fyra familjer som bor mitt ute i skogen. Jag har bott där i 10 år och på Vikbolandet i 35 år. Jag och min man har familjehem för tonåringar. Sedan ägnar jag mig åt skinn- och pälssömnad och smide, säger Lena.
I höst ska hon gå en guidekurs i Söderköping också eftersom hon vill jobba som guide där. Det är brist på guider i Söderköping också.
– Jag hamnade här av en slump och hade inte en tanke på detta. Nu vill jag göra det här för det är så roligt och spännande att möta människor, säger Lena.

Ni som är intresserade av kursen kan söka här. Sista ansökningsdag är 1 juni.
Läs om kursen på skolans hemsida här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s