Inbjudna fick veta mer om skolan och kursutbudet

SYV3

Fyra kollegor från Arbetsförmedlingen i Motala hade kommit till informationsmötet i Strandrummet. Från vänster Danielle Gombas (arbetsterapeut-student), Annika Jarander (arbetsterapeut), Britta Englycke (socialkonsulent) och Jonas Hansson (psykolog).

Nu är det ansökningstider och nyligen hade skolan en informationsträff där bland annat studie- och yrkesvägledare hade bjudits in för att få information om skolans kurser. Här fick även några av skolans studerande möjlighet att berätta hur det är att studera på Vadstena Folkhögskola.

En av de som hade kommit var Linda Wallgård som arbetar som studie- och yrkesvägledare på Platengymnasiet i Motala.
– Eftersom jag blev klar med min utbildning i våras och började jobba i höstas har jag inte väglett så många gymnasister ännu. Jag har själv gått på folkhögskola, bibelskola på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping. Jag tycker att det är viktigt att nämna folkhögskolorna så att eleverna får veta att det finns flera alternativ till utbildning, säger Linda Wallgård.

SYV2

Linda Wallgård är studie- och yrkesvägledare på Platengymnasiet i Motala. Hon tycker att det är viktigt att nämna folkhögskolorna som ett alternativ för sina elever.

På informationsträffen som var i Strandrummet berättade även några av lärarna om de kurser som de ansvarar för. Först ut var Helena Eriksson som berättade om kursen Hållbar utveckling som startar i höst. Den som vill veta mer kan se fram emot ett helt blogginlägg som handlar om den kursen och som kommer snart.
Tre deltagare på textillinjen berättade om varför de studerar textil. En av dem var Tryggve som började sin tid på Vadstena Folkhögskola med att läsa allmän kurs.
– Jag valde skolan för att de har psykologi, men nu är jag helt inne på textil, säger Tryggve.
Han går nu sin tredje termin som är en fördjupningstermin och är intresserad av bli textilingenjör i framtiden.

 Man får vara som man är

Även Filippa går fördjupningsterminen. Hon håller på att göra arbetsprover för att använda när hon ska söka utbildning till textildesigner.
Carita går också fördjupningsterminen. Hon har gått textillinjen tidigare.
– Att studera här är en väldigt mänsklig form, man får vara som man är och det har någon slags effekt på de som är unga. Jag önskar att jag hade fått veta att det här fanns när jag var ung. Att någon hade frågat vem jag är. Jag hade kanske behövt gå textil då. Jag hade velat gå här tidigare, säger Carita.

SYV1

Helena Eriksson berättade om den nya kursen Hållbar utveckling som startar i höst. Det är en kurs för den som vill göra något bra för sig själva och världen, sade hon.

Martha Magyar berättade om de deltagare som studerar på allmän kurs Fokus svenska språket i Motala. Där studierna bedrivs på grundskolenivå. De kommer från andra länder och har en mycket lång väg att gå om de vill studera vidare och skaffa sig en yrkesutbildning efter att de gått där. Detta eftersom det tar lång tid att skaffa sig behörighet till högre studier och möjligheten att finansiera studierna via CSN är begränsad.

Fantasilösningar är ingenting värt

– Fantasilösningar är ingenting värt, man måste sänka kraven och göra undantag. Satsa på yrkesutbildningsbidrag och det som är lämpligt för individen. Varför vänta tills de har misslyckats tio år på gymnasiet? Plåga dem inte i tio år! säger Martha.
– Det omänskliga är att de inte kan gå vidare. Det är ett systemfel, säger Camilla Millberg Pigulla.
Micke Carlefyr säger att folkhögskolan kan göra intyg till yrkeshögskolan som har lite andra krav. Fast fortfarande ligger engelskan där som en bromskloss.
– Yrkeshögskolan kan göra undantag, säger SYV:aren Linda Wallgård.

SYV4

Micke Carlefyr och Martha Magyar presenterade allmän kurs.

Sist på mötet blev det en presentation av den nya utbildningen som startade i efter nyår: Omsorgslinje inom skola och vård. Här berättade Bosse Aronsson om kursen och två deltagare Malin och Oscar berättade om sina erfarenheter.
Oscar har jobbat som elevassistent, som är ett av yrkena som kursen kan leda till (det andra yrket är personlig assistent), men eftersom de är svårt att få fast jobb valde han att gå kursen. Malin förlorade sitt jobb och nu vill hon se vad hon skulle kunna bidra med i skolan som elevassistent.
– Att starta den här nya kursen är lika spännande för oss som för de studerande, säger Bosse.

SYV5

Sist ut på informationsmötet presenteras var den nya kursen Omsorgslinje inom skola och vård. Malin som började premiärkursen nu efter nyår berättade om sina erfarenheter. Bosse Aronsson är en av de lärare som har utformat Omsorgslinjen.

På mötet deltog också Peter Edlund som arbetar som elevassistent på Platengymnasiet i Motala i en stödgrupp för elever med neuropsykiatriska funktionshinder. Han föreslog att de skulle inleda ett samarbete med Omsorgslinjen.
Efter mötet sade han att han tyckte det hade varit ett intressant möte.
– Vi vill att våra elever ska vidare till folkhögskolan, säger Peter Edlund.
Också en personalgrupp från Arbetsförmedlingen i Motala hade kommit till mötet. Bland dem fanns arbetsterapeuten Annika Jarander.
– Vi skulle kunna rekommendera våra arbetssökande att söka till Vadstena Folkhögskola, absolut. Det är det ekonomiska biten som är svårt för en del, säger Annika Jarander.

Annonser

En reaktion på ”Inbjudna fick veta mer om skolan och kursutbudet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s