Ett samtal om Israel-Palestina

Bildningsresan den 15 februari hade Israel och Palestina som tema. Efter önskemål från studerade kom Martin Blecher till skolan. Han har skrivit en bok i ämnet och är aktiv i Vänskapsförbundet Sverige-Israel. Torbjörn Ahlund som är kyrkoherde i Vadstena medverkade som moderator.
Ursprungligen skulle ytterligare en person ha deltagit, som har varit följeslagare i Följeslagarprogrammet som hjälper palestinier. Eftersom denna person inte kom blev det ingen debatt där båda sidorna belystes. Istället blev det ett samtal om Israel-Palestina-konflikten. Även en dokumentärfilm visades.

Martin Blecher inledde med att berätta om historien kring bildandet av staten Israel och vad som inträffat i området. Sexdagarskriget 1967 var en av de händelser som han tog upp. Förra året var det 50 år sedan Israel ockuperade Västbanken, Gazaremsan och Golanhöjderna. Från början ockuperade de även Sinaihalvön, men den lämnades tillbaka till Egypten 1982.
– Israel sitter i en rävsax efter det kriget då de sitter på landområden med en befolkning som är fientligt inställd. Detta har präglat det Israeliska samhället i 50 år. Det har gjorts flera försök att bryta dödläget och Israel har visat en vilja att dra sig tillbaka, säger Martin Blecher.

MartinBlecher

Marin Blecher som är aktiv i Vänskapsförbundet Sverige-Israel berättade om Israel-Palestina.

De förhandlingar som nådde längst var Osloprocessen 1993-1995, som heter så för att den förhandlades fram i Norges huvudstad. Den 13 september 1993 närvarade USA:s dåvarande president Bill Clinton utanför Vita huset när PLO:s ledare och sedermera palestiniernas första president Yassir Arafat (1929-2004) och Israels dåvarande premiärminister Yitzhak Rabin (1922-1995) undertecknade den första delen i den historiska överenskommelsen. Arafat och Rabin mottog Nobels fredspris 1995 tillsammans med Shimon Peres (1923-2016). Peres var Israels premiärminister under tre perioder och sedermera även landets president 2007-2014.
– PLO och Israel erkände varandra och de palestinska områdena delades in i tre områden A, B, C, säger Martin Blecher.
Avtalet ledde till att PLO fick begränsat självstyre på vissa delar av Gazaremsan och Västbanken. Meningen var att Israel successivt skulle dra tillbaka sin militär från områdena under en femårsperiod, med det blev inte så. Efter Osloprocessen har det gjorts flera försök att föra fredsprocessen vidare men 2001 bröt förhandlingarna samman.
– Alla fredsförslag har misslyckats sedan dess, säger Martin Blecher.

Martin Blecher2

Martin Blecher har skrivit en bok om Israel-Palestina-konflikten.

Han tror att idén om vad en stat är håller på att urholkas och tar klanerna i Mellanöstern som exempel och menar att man kanske inte ska separera stat och religion som man har gjort i västvärlden.
– Religionen kan vara en katalysator om man ser religionernas kraft och kärna. Jag tycker att man ska ha med religiösa ledare i fredsförhandlingarna. Vi är rädda för att lyfta fram religionen eftersom västvärlden har blivit så sekulariserad, säger Martin Blecher.
Han anser att de lösningar som brukar föras fram på konflikten är dogmatiska och att man måste se vilka andra lösningar som finns som alternativ.
– Oljan kommer att ta slut då kommer nya krav på Mellanösterns befolkning. Jag är superintresserad av att se hur det går för Saudiarabien. Det är en jättespännande framtid, säger Martin Blecher.
Torbjörn Ahlund som arbetat som präst i Jerusalem under tre månader 2016, anser att extrema inom alla religioner är farliga.
– Det är en obalans i landet mellan Israel och palestinierna. Det är en knepig situation. Vill Israel ha en tvåstatslösning? Frågan ställde Torbjörn Ahlund till Martin Blecher:

TorbjornAhlund

Torbjörn Ahlund som är kyrkoherde i Vadstena har jobbat tre månader i Jerusalem.

– Ja, men världssamfundet måste hjälpa till och se till att Israel inte får bygga bosättningar på palestinska områden. Israel måste straffas, det måste få konsekvenser om de gör det, säger Martin Blecher.
Han tycker också att det är problematiskt att lämna över områdena till palestinierna eftersom det för Israel handlar om att behålla självbestämmanderätten över vilket liv de vill leva.
Man vill kunna skydda sig från de terrorister som finns på palestinska områden.
Torbjörn Ahlund berättade om en förening som heter The Parents Circle där israeler och palestinier som förlorat familjemedlemmar i konflikten träffas och samtalar om sorgen.
– Man bygger broar mellan folken. Båda folken träffas för att dela sina sår. Det är människor som blir skadade i konflikten, säger Torbjörn Ahlund.

Vi fick se en dokumentärfilm som heter Konflikt på schemat och går att se här på URplay. Den handlar om hur man undervisar om konflikten i israeliska och palestinska skolor. För min del var det intressant att byn Neve Shalom var med, eftersom jag själv besökt denna by där israeler och palestinier lever tillsammans. Dokumentären visade att undervisningen där skilde sig åt från de andra skolorna som medverkade i filmen. I Neve Shalom fick skolbarnen ta del av båda perspektiven från två lärare, en israelisk lärare och en palestinsk lärare.

Micke Carlefyr erbjöd sig att hålla lektioner för alla klasser på skolan som vill veta mer om Israel-Palestina-konflikten. Den möjlighet kvarstår fortfarande för de som önskar.
Man kan också maila Martin Blecher på martinblecher@hotmail.com om man är intresserad av att få veta mer. Martin Blecher har skrivit boken Vem säger vad? : röster för och emot tvåstatslösning mellan Israel och Palestina, som utkom för ett år sedan.
Som avslutningsord sa Torbjörn Ahlund att de båda folken måste se varandra eftersom de lever parallella liv:
– Det finns palestinier som bor i Betlehem och aldrig har varit i Jerusalem och det finns israeler som aldrig har varit på de palestinska områdena, säger Torbjörn Ahlund.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s