Reseberättelse från Påskön

På Empiren 2 berättar ibland deltagarna för resten av klassen om något ämne de är intresserade av eller något de har upplevt. Nyligen kom Inger Stark hem från en resa till Påskön och hamnstaden Valparaíso i Chile.

Påskön gubbar

Det som man främst förknippar med Påskön är sådana här stengubbar som kallas för moai. De tillverkades på 1200–1500-talen. En staty väger 50-100 ton.

– Det har länge varit en dröm för mig och min man att besöka Påskön, säger Inger när hon visar bilder och berättar om sin resa för Empiren 2.
Resan till Påskön gick med flyg från Chiles huvudstad Santiago.
– Vi flög fem timmar rakt ut i Stilla havet, säger Inger.
Eftersom NASA har rymdverksamhet på Påskön finns det en stor landningsbana för rymdfärjor där som även vanliga flygplan landar på. Påskön är en ö som är trekantig till formen och lika stor som ett och ett halvt Fårö. Där bor det 6 600 människor varav häften tillhör ursprungsbefolkningen Rapa nuier.

Påskön karta

Karta över Påskön. Det är en trekantig ö som är uppbyggd av tre underjordiska vulkaner.

– Rapa nuierna kom med båt från Polynesien som är en ö som ligger ännu längre ut i Stilla havet, säger Inger.
Det fanns ett rikare djurliv på ön då (första århundradet efter kristus) än vad det finns i dag. Rapa nuierna hade med sig sötpotatis, banan och råttor från Polynesien när de kom till ön. Det fanns också palmer som är utrotade i dag.
– Man har hittat fröer till palmer som man har lyckas odla upp igen, men de växer inte vilt, säger Inger.

Påskön fiskare

Fiskenäringen är viktig på ön. De här fiskarna kanske kommer tillagas till den sydamerikanska rätten ceviche.

Än i dag är det främst bananer och sötpotatis som odlas på ön. Det finns många fiskare på ön och fisk är en viktig kost där.
– Jag åt ceviche som är marinerad rå fisk. Det var så gott att jag åt det varje dag, säger Inger.
Rapa nuierna fick äganderätten till all mark och fastigheter på ön av Chiles diktator Augusto Pinochet (1915-2006). Inga utlänningar får äga mark och fastigheter på ön och det är bara Rapa nuierna som får äga företag där. Inger och hennes man hade en svensk guide som visade dem runt på ön, han fick ha eget företag eftersom han var gift med en Rapa nuie. Ursprungsbefolkningen behöver inte heller betala skatt, det gör bara de andra som bor där vilket mestadels är personer från Chile.

Påskön Inger

Den främsta anledningen till att Inger Stark och hennes man ville besöka Påskön var för att få se de kända statyerna i verkligheten.

Det som de flesta kommer att tänka på tal om Påskön är förmodligen de stora stenstatyerna som föreställer karaktäristiska gubbar med stora huvuden. Dessa tittade naturligtvis Inger närmare på under sin vistelse på Påskön. De heter moai och uppfördes på 1200–1500-talen och gjordes för att hedra en högt uppsatt man (hövding).
– Det finns gravar under dem där det ligger ben. Därför ansågs statyerna vara andliga och beskyddade befolkningen. De är 5-9 meter långa och höggs direkt ur berget. Det tog ett år för 15 man att hugga ut en staty, berättar Inger.

Pask2-2

Inger visar berget där statyerna höggs ut, när hon berättade för Empiren 2 om resan till Påskön.

Påskön gubbe i berget

Det här är en moai som aldrig blev klar utan blev kvar i berget.

Påskön gubbe ögon

Så här kunde en staty se ut från början med en lös huvudbonad som kallas pukau och ögon gjorda av koraller. Detta är en rekonstuerad maoi.

Man förflyttade statyerna med hjälp av rep när de stod upp och vaggade dem fram och tillbaka. Den förste som kom på att det gick till på det sättet var den norske upptäcktsresande Thor Heyerdahl (1914-2002) som besökte Påskön 1955.
Det finns flera tusen hela och trasiga moai på ön. Statyerna fälldes ner på marken när en ny religion uppstod på ön efter att man slutat tillverka statyerna på 1500-talet. 1840 låg alla statyer på marken. Efter det har man genom projekt med stöd från olika länder rest statyerna igen. Detta arbete pågår fortfarande.
– Det finns 3000 vildhästar på Påskön som är märkta och har en ägare, men man använder dem inte till någonting, säger Inger

Påskön hästar

Hästarna gick och betade i dalen tillsammans med statyerna.

Påskön fick sitt namn eftersom de första européerna som kom till ön, nederländaren Jacob Roggeveen och hans besättning, kom dit på påskdagen 1722.
– Då tror man att det förekom kannibalism på ön eftersom det fanns dåligt med mat och befolkningen minskade i antal, säger Inger.
Anledningen till att det var hungersnöd på ön var att alla palmer hade huggits ner så att de inte längre kunde göra båtar och åka ut på havet och fiska. Även många fåglar var utrotade eftersom man hade tagit deras ägg
Efter att den första missionären kom till ön 1866 blev befolkningen kristna. De är katoliker i dag men de fick ta med inslag från sin egen religion som fortfarande finns kvar. Inger visade en bild på en präst som hade en traditionell fjäderskrud på huvudet.

Påskön präst

Inger besökte en katolsk mässa där officianten var prästen till vänster som hade traditionell Rapa nuie-fjäderskrud på huvudet.

Inger visade också bilder från Valparaíso som hon och hennes man besökte efter att de varit på Påskön. Det är en kuperad hamnstad där de äldsta delarna av staden blev utsedda till världsarv av Unesco 2003. 1971 års Nobelpristagare i litteratur Pablo Neruda (1904-1973) bodde periodvis i staden och han uppmärksammas där på olika sätt, bland annat på en väggmålning på en grundskola. Det finns även mycket graffitimålningar i staden som Inger visade fotografier på.

Påskön Neruda

Väggmålning på en skola som föreställer poeten Pablo Neruda, som fick Nobelpriset i litteratur 1971.

Påskön sopbil

Det var gott om målningar i Valparaíso. Här står Inger framför en sopbil målad i graffitistil.

Påskön katt

Här en färgglad målning med en katt i Valparaíso.

Ett stort tack till Inger och Crister Stark för lån av fotografier!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s