Ministern Anna Ekström besökte folkhögskolan

Anna Ekstrom1

När Anna Ekström kom till Vadstena Folkhögskola i fredags hälsades hon välkommen av Lotta Rehn. Helena Paues som är ministerns pressekreterare står i bakgrunden.

I fredags när skolan var tom och öde på sportlovet samlades några av lärarna i matsalen för att ta emot gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) som på sitt besök i Vadstena tittade in på Vadstena Folkhögskola.
– Folkhögskolorna är som en dold hemlig skatt, sa hon under sitt besök.

Anna Ekström har medverkat flitigt i medierna under veckan som gick. Förra måndagen besökte hon ett gymnasium i Stockholm tillsammans med statsminister Stefan Löfven där de höll en presskonferens för att tala om att yrkesprogrammen på gymnasiet åter ska ge högskolebehörighet. Och i onsdags uttalade hon sig om en rapport som visar att elever från friskolor har högre gymnasiebetyg men klarar sig sämre på högskolan.
I fredags besökte hon Vadstena Folkhögskola och fikade i Strandrummet medan några av lärarna presenterade vilka utbildningar som finns på skolan och tog upp frågor som de ville att ministern skulle titta närmare på.

Anna Ekstrom2

Maria Brolinson och Lotta Rehn var två av lärarna som berättade om vilka kurser det finns på skolan och tog upp problemställningar de möter för de studerande.

Anna Ekstrom3

Ministern lyssnade och delgav sina egna synpunkter på det hon fick höra.

Anna Ekstrom4

Hon passade också på att skämta med Micke Carlefyr.

En fråga som flera av lärarna tog upp är att många studerande har problem med finansieringen av sina studier och att det borde finnas fler alternativ. Bland annat är det ett problem att man måste vara 20 år för att få ta lån av CSN om man studerar på folkhögskola. Detta gäller inte de under 20 år som studerar på högskolan.
Martha Magyar nämnde de invandrare som studerar på Fokus svenska språket i Motala. Deras möjlighet att låna av CSN tar slut då de måste utbilda sig i flera år.
– Fler skräddarsydda lösningar behövs för att nyanlända ska kunna skaffa sig en utbildning, sa Martha.
Efter att lärarna presenterat skolans utbildningar reste sig Anna Ekström upp och höll ett tal till alla som fanns i Strandrummet.

Anna Ekstrom5

Anna Ekström höll ett tal där hon berättade om hur betydelsefulla hon tycker att folkhögskolorna är. En sak som hon lyfte fram var hur viktigt det är att deltagarna får diskutera samhällsfrågor.

– Folkhögskolorna är som en dold hemlig skatt. De finns i hälften av Sveriges kommuner, sa Anna Ekström.
Hon berättade att regeringen satsar på folkhögskolorna och har från budgetåret 2018 ökat folkhögskolornas anslag med 671 miljoner per år. Det motsvarar 5000 nya utbildningsplatser.
– Ni tar hand om de som inte har fullständigt gymnasium. Där andra utbildningsanordnare misslyckats får ni dem att att lyckas! Jag vet inte hur ni gör? Folkhögskolorna fyller en oundgänglig funktion på arbetsmarknaden, sa Anna Ekström.
Hon menade att folkhögskolorna visar att det här med utbildning är något för alla. Men de ska inte bli ett Komvux 2.0 utan behålla sin särart.
Anna Ekström berättade om två ekonomer i Paris som hon träffade när hon var ny som statsråd. De hade hört så mycket bra om de svenska folkhögskolorna att de ville jobba på en folkhögskola i Sverige.

Anna Ekstrom6

I ÅterBildningbutiken hittade Anna Ekström en burk med med decoupage som hon köpte. Brevid henne står pressekreteraren Helena Paues och längst bort Helena Eriksson.

Anna Ekstrom7

Efter besöket i butiken vinkade Anna Ekström ”hejdå” för att bege sig vidare till nästa besök i Ödeshög.

Sedan besökte ministern ÅterBildningsbutiken i Trefaldighetsgården. Hon hittade en burk med decoupage i ett svartvit mönster som hon köpte.
– Den ska jag ha på mitt skrivbord på departementet, sa Anna Ekström.
Sedan skyndade hon vidare till nästa besök som var i Ödeshög.
Innan Anna Ekström blev minister 2016 var hon generaldirektör för Skolverket.
Till hennes ansvarsområden som statsråd hör folkbildning dit folkhögskolorna räknas.

Annonser

En reaktion på ”Ministern Anna Ekström besökte folkhögskolan

  1. Ping: Ny utbildning om hållbar utveckling | Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s