Så kan man bli självförsörjande

Bildningsresan den 8 februari hade Fredrik Skärberg och Linus Karlgren från allmän kurs hand om. De gick tidigare inriktningen Fokus natur då de fördjupade sig i något som kallas för earthship, eller jordskepp på svenska. Vad det är för någonting fick alla en ingående lektion om. 

I början av föreläsningen berättade Fredrik om olika sätt att återanvända gamla bildäck. Uttjänta bildäck är något som det finns ett överflöd av och som man inte vet vad man ska göra med. De kan exempelvis bli fjärrvärme. De kan också göras om till gryn- eller kornform vilket kallas granulat och kan då användas till dränering och isolering när man bygger hus. Det används också när man gör konstgräs.

jordskepp4

Fredrik Skärberg och Linus Karlgren som går allmän kurs berättade hur man kan bli självförsörjande om man lever i ett jordskepp.

Men det finns också ett annat sätt att använda gamla däck på och det är här det här med jordskepp kommer in. Man kan nämligen använda däcken när man bygger hus. Man packar däcken fulla med jord och murar fast dem med murbruk runt om. Då får man en fast konstruktion som kan stå emot jordbävningar och katastrofer. Men man behöver inte ha bildäck till sitt jordskepp, man kan också använda petflaskor som man packar fullt med plastkassar i. Man kan också använda glasflaskor på samma sätt.

jordskepp7

Det här är en av bilderna som visades. Så här ser det ut inne i ett jordskepp som är uppbyggt med glasflaskor.

Men ett jordskepp är inte bara ett sätt att återanvända skräp. Det är ett helt system som gör att man kan leva helt självförsörjande.
Under föreläsningen var det Linus som avbröt genom att ställa frågor och Fredrik som besvarade dem och berättade hur ett jordskepp fungerar.
Earthship Biotecture skapades av den amerikanske arkitekten Michael Reynolds på 70-talet och har i dag blivit en global rörelse för personer som vill ha ett boende som helt bygger på kretsloppstänkande.
Förutom att själva byggnaden är ett sätt att ta tillvara på skräp finns det också växthus inbyggt i huset som täcker matbehovet. Vi fick också se en film där man hade fiskdammar i växthuset som man odlade fisk i som man sedan kunde äta.

jordskepp1

Fredrik visade de olika delarna som ingår i ett jordskepp. Här finns bland annat solpaneler, vindkraft och växthus.

jordskepp2-2

Den här bilden förklarar de olika stegen för att använda vatten flera gånger.

Man tar också tillvara regnvattnet och återanvänder det flera gånger. Först används det till dusch, handfat, disk. Sedan filtreras det och används till att vattna växter. Det vattnet som blir över efter att växterna fått det de behöver används till att spola i toaletten.
Även elen i ett jordskepp är självförsörjande. Man har solceller på taket. Linus påpekade att han tyckte solceller var fult och då visade Fredrik olika varianter av solceller som ser ut som takpannor. Något annat som man kan göra är att bygga en elgenerator för vindkraft av skräp. Energin kan man sedan lagra i ett batteri så man har elförsörjningen tryggad.

jordskepp3

Fredrik berättar att man packar jorden hårt i däcken. Då blir husen så stabila att de klarar en jordbävning.

– Att bygga en earthship kostar lika mycket att bygga som ett vanlig hus. Det finns program där det kommer volontärer från hela världen och hjälper till att bygga huset, säger Fredrik.
Närmaste jordskeppet finns i Hällekil i Värmland och Fredrik och Linus planerar att åka dit på studiebesök. De på skolan som är intresserade kan få följa med dit.
Här är länken till en artikel från mäklarsiten Hemnet som handlar om huset i Hällekil.
Volontärerna som får lära sig att bygga husen får flygbiljett och mat.
– Vi vill komma nu och jobba som volontär. Vi har hört av oss varje vecka till nätverket som ordnar detta, men ännu har vi inte fått åka, säger Linus.

jordskepp6

Linus ställde frågor till Fredrik under deras föreläsning.

Uppgiften i grupperna var att diskutera huruvida ett jordskepp stämde överens med FN:s globala mål för en hållbar utveckling. Varje grupp fick två mål var att diskutera och ett gemensamt som var mål fem om jämställdhet.
När vi återsamlades efter en halvtimme visade det sig att jordskepp korresponderade väl mot flera av de 17 målen. Det första och andra målet som handlar om fattigdom och hunger till exempel, då en självförsörjande mathållning löser båda dessa problem.

jordskepp5

Tom från allmän kurs redovisade vad grupp 3 hade kommit fram till. Angående mål 3 om god hälsa och välbefinnande tog han bland annat upp att om man bygger jordskepp i kåkstäder så höjer man levnadsstandarden och minskar barnadödligheten.

Även mål tre som handlar om hälsa ansågs jordskepp ha en positiv inverkan på flera sätt. Mål sex som handlar om vattenförsörjning visade att jordskepp var en bra lösning eftersom man sköter sitt eget vattenbehov liksom mål sju som handlar om energi.
I Sverige är det svårt att få bygglov för att bygga ett jordskepp och den byråkratiska processen borde förbättras tog en av grupperna upp.
En sak som är problematisk är att earthship inte är anpassat för stadsmiljö. Men det finns teknik där man kan ha växthus i källaren genom att man för solstrålar dit. Någon möjlighet för en större population människor att leva självförsörjande som i ett jordskepp finns inte i dag.

jordskepp8

Den här bilden fanns på bordet där jag fikade. Ett utebord av två målade bildäck med en glasskiva på. Ett sätt att göra nytt av gammalt.

När det gällde mål fem om jämställdhet i förhållande till jordskepp hade inte grupperna haft helt lätt att komma på någon självklar koppling, men en grupp sa att om man lägger ner mycket tid på att bygga ett hem blir det i sig ett sätt att hylla kvinnan genom att hylla hemmet. Linus sa också att det är ett sätt att spränga könsbarriärerna när man bygger husen tillsammans män och kvinnor, utan någon speciell uppgiftsfördelning efter kön.
På fikat låg det bilder på varje bord som visade olika sätt att återanvända och göra nya saker av bildäck och annat som ska kastas.

Annonser

En reaktion på ”Så kan man bli självförsörjande

  1. Ping: Öppet hus på folkhögskolan | Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s