Filmvisning på bildningsresan

Den 25 januari visades filmen Hannah Arendt från 2013 på bildningsresan. Anledningen till att vi såg den var för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag som inföll ett par dagar senare.

Filmen är regisserad av Margarethe von Trotta med Barbara Sukowa i huvudrollen som Hannah Arendt. Den handlar om Hannah Arendt (1906-1975) som var en tysk-judisk filosof. Ett begrepp som hon myntade var den banala ondskan.
Arendt hade själv suttit i läger efter att Tyskland invaderade Frankrike 1940, men lyckades fly därifrån efter några veckor. Hon flydde till Frankrike när Adolf Hitler kom till makten i Tyskland 1933.
1941 kom hon till New York och det är där hon bor när den här filmen utspelar sig 1961, även om filmen även visar några tillbakablickar på Arendts liv.
1961 ställdes Adolf Eichmann inför rätta i Jerusalem. Det var han som under andra världskriget hade varit ansvarig för transporten av människor till koncentrationslägren.
Eichmann utpekades som ondskan själv. Men Arendt som följde rättegången för kulturtidskriften The New Yorker började se på honom på ett annat sätt.

Arendt blev uppmärksammad och kritiserad

Hon ansåg att Eichmann var en byråkrat som hade verkställt order utan att tänka. Det var detta Arendt kallade för den banala ondskan. Hennes sätt att se på saken väckte stor uppmärksamhet och hon blev väldigt kritiserad för detta och tidigare vänner vände sig mot henne. De tyckte att hon försvarade Eichmann.
Efter filmen blev det diskussion i grupperna. Deltagarna fick med sig att tänka på antingen en scen, känsla eller person som hade gjort intryck från filmen.
I en av grupperna var scenen som en av deltagarna tänkte på från rättegången när Eichmann sitter i glasburen och de menade att detta är ett djur. Deltagaren sa: ”Men han var ju fortfarande en människa. Det är en nedvärdering av mänskligheten i sig att säga så.”
Någon annan menade att Arendt avpersonaliserade Eichmann eftersom alla människor har ett eget ansvar för det man gör.
En av deltagarna tyckte att Arendt var arrogant och högmodig i filmen och att hennes man borde ha satt henne på plats.
En annan hade fäst sig vid Arendt som person eftersom det inte är lätt att komma med en annan tes. Arendt avslöjade även att det fanns medlöpare bland judarna som hade samarbetat med nazisterna, vilket också var kontroversiellt att nämna.

images

Filmaffisch för Hannah Arendt 2013.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s