Allmän kurs bildade övriga kurser på skolan i E-sport

Den 23 november var det allmän kurs som hade planerat och höll i hela bildningsresan. Ämnet de hade valt var E-sport. Åhörarna fick både fakta om vad detta är för någonting och de fick även titta närmare på tre av de vanligaste datorspelen som man spelar när man tävlar i E-sport.

Axel Ted

Axel och Ted hade en introduktion i Arken där de berättade om E-sport. Ted började med att konstatera att det fanns varierade kunskaper om detta ämne i lokalen. Han sa också att begreppet sport innebär ett spel med regler som man kommit överens om.

Ted

Fotografiet med alla datorerna är taget på Dreamhack som är världens största träff för datorspelare. Den äger rum varje år på Elmia i Jönköping. De som har kvalificerat sig för att åka och tävla där har suttit hemma och spelat och visat sig vara otroligt bra. Tävlingarna från Dreamhack sändes i Sveriges Television förra året. Ted och Axel lät oss se en film som visade när ett svenskt E-sportlag som heter NiP (Ninjas in Pyjamas) möttes av stort jubel från publiken när de gick in på en arena. I E-sportvärlden blir de behandlade som idrottsstjärnor.

Axel

Axel berättade att det krävs en del för att bli professionell E-sportare. De främsta lagen har egna klubbhus som finansieras av sponsorer. Där spelar de datorspel flera timmar om dagen. De har fystränare som hjälper dem att  lägga upp ett träningsprogram med exempelvis styrketräning och kondition. De har också dietister för att få hjälp att äta rätt kost. På bilden till vänster fick vi se en professionell E-sportare som gör 500 knapptyck i minuten. För de som tävlar i E-sport fanns det en total summa 2017 på 200 miljoner som spelarna kunde vinna av.

Ted 2

Ted berättade att det finns internationella TV-kanaler som enbart visar E-sport. Det finns en E-sportsajt som heter twich.tv som även finns som app till mobilen. Det finns över 20 gymnasieskolor i Sverige som har utbildningar i E-sport och på Sommenbygdens Folkhögskola i Tranås börjar i höst en ettåring utbildning i E-sport. I Sydkorea är E-sport till och med nationalsport. Ted sa att de ville ge en positiv bild av E-sport.

Martin

Vi delades in i tre grupper och fick gå runt och titta närmare på tre olika datorspel. I Vadstenasalen var det Martin som berättade om Counter-Strike som är det näst största E-sportspelet av de som man tävlar i.

Melker

Melker satt bakom datorn och visade hur man spelar. Han kom fram och lät oss se hörlurarna med mikrofon som man använder då man pratar med sitt lag under spelet. Ett lag på fem personer tävlar mot ett lag på fem ofta helt okända personer.

CS 1

Så här ser det ut när man spelar. Det går ut på att poliser och terrorister strider mot varandra. Man tar sig fram i olika miljöer för att försöka ta kol på varandra med olika vapen och ska vara beredd att skjuta om motståndarna dyker upp. Det laget som dödat alla vinner.

CS 2

Här är ytterligare en vy från Counter-Strike. När man spelar måste man ha koll på ekonomin och planera medan man spelar. På det sättet kan man påverka spelet. Martin har spelat 3000 timmar Counter-Strike. Han betalade 200 kronor när han köpte spelet, efter det har det inte kostat något mer.

CS 3

Här har en av poliserna blivit skjuten och terroristerna har vunnit. Det syns blodstänk på gatan. Man kan själv ställa in hur mycket man vill att blodet ska synas. Här hade de tonat ner det. När man köper spelet i  butiken finns det en rekommenderad åldersgräns på 18 år för att köpa spelet. Men det är ingen som kontrollerar hur gamla spelarna är på Internet.

Melker Martin

Melker och Martin berättade att en match tar ungefär en timme. Fler och fler kvinnor spelar Counter-Strike men det är fortfarande ett väldigt mansdominerat spel. Man spelar mot personer i hela världen. Det finns alltid ungefär 300 000 personer ute och spelar samtidigt online – så det finns alltid någon att spela med. Om man fuskar i spelet och inte följer reglerna kan man bli avstängd en matsch eller på livstid om man gjort något riktigt allvarligt.

Axel 2

I Vätternsalen fick vi titta närmare på Dota 2. Det var Axel som satt bakom datorn och vi fick se hur spelet såg ut i stor bild på den vita filmduken. I spelet finns det två lag med fem spelare i varje och det går ut på att lagen ska ta varandras slott. Det är ett strategispel vilket innebär att det är ett krigsspel som det finns mycket tanke bakom hur man spelar.

Dota 2 1

Nere i vänstra hörnet finns en karta där man kan se området där spelet utspelar sig. Så här kan terrängen se ut när man spelar. Där finns branta berg och träd och någonstans där finns också de två slotten som man strider om.

Dota 2 2

Här är ytterligare en bild från spelet där olika hjältar ryker ihop. Det ser man i högra hörnet. Axel och Ted berättade att man måste lära genom erfarenhet för att förstå hur spelet fungerar.

Dota 2 3

Som spelare väljer man en hjälte som representera en själv i Dota 2. Det finns 115 olika hjältar av båda könen att välja bland. Legion Commander på bilden är en av dessa hjältar. Alla hjältarna har tre egenskaper som kan vara att de är bra på att försvara, attackera eller hjälpa till. Varje hjälte har också fyra olika förmågor var plus en passiv förmåga. En förmåga kan vara att de är bra på närstrid eller att slänga yxa. När hjälten har använt någon av sina förmågor har den en avkylningsperiod då den inte kan använda sin förmåga. Den kan vara från två sekunder till två minuter. Den passiva förmågan som alltid finns i bakgrunden kan innebära att hjälten har fler liv eller är lite starkare än de andra hjältarna.

Dota 2 4

Här är Abaddon som också är en hjälte. Hjältarna blir effektivare ju mer de slår i striderna. Om man uppnått något av målen i spelet kan man som belöning köpa guld för att påverka sin hjältes förmåga. En annan belöning är att det finns 150 olika föremål som man kan köpa till sin hjälte. Sammanlagt finns det så mycket som 414 000 olika kombinationer i Dota 2 om man räknar på de olika hjältarna, egenskaperna, förmågorna och sakerna som det finns att välja på.

Alva

I Arken berättade Alva om Rocket Leauge som har en handkontroll med olika funktioner som man använder sig av när man spelar. Den var pedagogiskt uppritad på tavlan.

Rocket Leauge handkontroll

Här är en närbild. Det är många funktioner man måste känna till när man ska spela spelet.

Rocket Leauge1

Vi fick också se hur det ser ut när man spelar Rocket Leauge. Spelet går ut på att det är en bil som ska köra på en stor boll.

Rocket League 2-

Bollen ska hamna i mål. Även här spelar man i lag. Antingen två mot två eller tre mot tre. Det är ett lagarbete där det är meningen att man ska förstöra för motståndarlaget.

Helena Amina

De som vågade fick testa att spela. Först ut var Helena Eriksson. Amina från allmän kurs sitter bredvid henne.

Ingalill

Sedan testade IngaLill från Empiren 1 att spela. Hon berättade efteråt att hon aldrig tidigare hade hållit en handkontroll och tyckte det var jätteintressant. Hennes barnbarn som är 12 år spelar mycket, nu kunde hon berätta för honom att farmor har spelat datorspel. ”Det är inte farligt att spela, man kan försöka förstå”, sa IngaLill. Bredvid IngaLill satt Totte som också var med och presenterade Rocket Leauge tillsammans med Alva längst till höger på bilden.

Rocket League 3

En en timme tidigare hade det varit var 13 155 personer online som spelade Rocket Leauge. Ju mer man spelar desto mer lär man sig. Man behöver spela 2000-3000 timmar för att bli bra på spelet. Totte berättade att han bara har spelat 200 timmar. David från textillinjen som var sist ut att spela berättade att han redan spelat 100 timmar och fortfarande inte kunde träffa bollen.

Panel

Bildningsresan avslutades med en frågestund då Totte, Alva, Axel, Martin, Ted och Melker som var de som hade haft hand om denna eftermiddag fick svara på frågor. En fråga som kom upp var datorspelsberoende. Panelen sa att beroende uppstår om man försakar annat i livet för att spela och de ansåg att det var upp till föräldrarna att begränsa sina barns datorspelande. ”Problemen bottnar i otillräckliga föräldrar” och ”gör rätt själv om man vill att ens barn ska göra rätt” var ett par av synpunkterna panelen framförde.

applåden

Det hela avslutades med en stor välförtjänt applåd på uppmaning av Micke Carlefyr. Alla från Emirenklasserna som jag pratade med var mycket nöjda med genomförandet och presentationen av denna bildningsresan om E-sport, som blev ett mycket lyckat utbyte över generationsgränserna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s