Livet är en pilgrimsvandring

Ljus

Pilgrimsvandringen är en form av Gudstjänst. Anna, Marita och Pamela från Kyrkans grundkurs, Benjamin, var tre av dem som gick en pilgrimskurs på Pilgrimscentrum.

Vid den här tiden på året påbörjar vi en fyra söndagar lång adventsvandring där vi slutligen hamnar i julen. På vägen dit finns det många sånger som vi förknippar med den här tiden. En av dem som ibland spelas och sjungs är psalm 297: Härlig är jorden. Den är från början en dansk psalm (Dejlig er jorden) vars originaltitel är Pilgrimssang. Det är en titel som harmoniserar väl med det här blogginlägget som handlar om när en av Kyrkans grundkurs två klasser (den som heter Benjamin och studerar på halvfart) nu i höst gick en pilgrimskurs på Pilgrimscentrum på en av sina närträffar.

Det var en kurs där de fick lära sig mer om vad det det innebär att vara pilgrim ur olika aspekter. Kursen avslutades med en dags pilgrimsvandring i Vadstenatrakten.
Lars Cederlöw och Tomas Wettermark som är pilgrimspräster på Pilgrimscentrum ledde kursen. Lars berättade då att pilgrimsvandring var nytt i Svenska kyrkan. Pilgrimscentrum i Vadstena drivs av Svenska kyrkan i Linköpings stift och har i år funnits i 20 år.
Som de flesta vet är Vadstena en av pilgrimsorterna för katoliker eftersom den heliga Birgittas relikskrin finns här i Klosterkyrkan. Det finns många heliga platser att vallfärda till inom såväl kristendomen som andra religioner. En pilgrim är en person som söker sig framåt mot ett heligt mål.

Tomas och Lars

Tomas Wettermark och Lars Cederlöw pilgrimspräster på Pilgrimscentrum höll en pilgrimskurs för Kyrkans grundkurs.

Först på kursen fick deltagarna i Kyrkans grundkurs lära sig en del praktiska saker kring pilgrimsvandrandet:
– Det man inte kan är det lättaste att lära sig, så är det med pilgrimsvandring också. När det inte fungerar, när det ösregnar eller blir snöstorm. Det är då man lär sig. Men meningen är inte att det ska bli så tokigt som möjligt. Ambitionen är att det ska bli rätt, säger Lars.
Han beskriver pilgrimsvandringen som en form av Gudstjänst.
– Man ber, stannar upp inför en bibeltext, reflekterar. Ibland sjunger man. Man brukar inte ta upp kollekt, men det kanske man skulle testa, säger Lars och alla skrattar.
En grupp som ska pilgrimsvandra tillsammans bestämmer vem som ska gå först.
– Vanligtvis brukar det vara någon som vet vart man ska, det är enklast så, säger Lars.
Man bestämmer också vem som ska gå sist så att man slipper räkna in deltagarna. Ingen får gå om någon. Det är lättare att sänka hastigheten än att höja den för att alla ska kunna följa med.
– När man valt att göra pilgrimsvandringen tillsammans med andra så handlar det om att se varandra. Pilgrimsvandring och diakoni hör ihop, säger Lars.

Kyrkans grundkurs 1

 På bilden Emma, Maria, Hely, Anna och Marita. Tavlan i bakgrunden vid huvudet på Anna föreställer helgonet Franciskus av Assisi när han predikar för fåglarna. En legend om den helige Franciskus berättades på kursen.

Tomas berättade om den helige Franciskus som var ute och gick med sina lärjungar i bergen runt Assisi. När de var klara frågade lärjungarna om han inte skulle ha predikat. Då svarade Franciskus att det var det de hade gjort när de pratade med människorna de mötte på vägen.
– Det blir en förkunnelse i sig att pilgrimsvandra. Vi kan berätta för dem vi möter vad vi gör. Någon kanske frågar : ”Tror ni på Gud?”. Det kan hända saker på vägen. Man vet sällan när man har betydelse för någon annan. Det sker i det lilla, säger Tomas.
Han berättade att en pilgrimsvandring har ett mål och en start och däremellan finns det en väg.
– Så är det att vara människor: att starta, vandra och komma i mål. Det är inte ballare att gå till Santiago de Compostela än någon annanstans. Hela livet är en enda lång pilgrimsvandring, säger Tomas.

Kyrkans grundkurs 2

Kvinnan på tavlan till höger om den helige Franciskus föreställer den heliga Birgitta som är upphovet till att Vadstena är Sveriges största pilgrimsort. Anna, Marita, Pamela, Göran, Oskar, Jenny och Sofia från Kyrkans grundkurs, Benjamin, gick pilgrimskursen på Pilgrimscentrum.

Han menar att om man avbryter det man håller på med när man kört fast med något och tar en promenad så bryter rörelsen känslan. När man sedan återvänder kan man fortsätta med nya krafter.
– Att promenera är oerhört effektivt. Det är något magiskt med en promenix, säger Tomas.
Pilgrim är ett ord som betyder främling – den som kommer över åkrarna.
– Pilgrim är ett fint uttryck som omfattar allt vad det innebär att vara människa och kristen. I rörelse bär vi med oss genom generationer. Vi ska inte var de sista pilgrimerna som kommer i mål, säger Tomas.

Precis som i psalm 297:2

Tidevarv komma,
tidevarv försvinna,
släkten följa släktens gång.
Aldrig förstummas
tonen från himlen
i själens glada pilgrimssång.

I onsdags avlutade Kyrkans grundkurs, Benjamin, sin ett år långa utbildning på Vadstena Folkhögskola.

Annonser

En reaktion på ”Livet är en pilgrimsvandring

  1. Ping: Vägar till yrken i Svenska kyrkan | Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s