Ny utbildning för assistenter

Efter nyår kan den som är intresserad av att jobba som elevassistent eller personlig assistent gå en ettårig kurs på Vadstena Folkhögskola med inriktning mot dessa två yrken. Första terminen har en allmän inriktning och andra termen väljer man att specialisera sig mot ett av yrkena.

– Kursen har fokus på samspel och bemötande. Även om det inte är en yrkesutbildning, så ska man känna att man har en yrkeskompetens efter ett år, sade Malin Kärrbrink på ett av de två informationsmöten som hållits på skolan om den nya utbildningen.
Det är Malin Kärrbrink som arbetat fram kursen tillsammans med Helena Eriksson. Bosse Aronsson är också med och organiserar kursen.

Bosse, Malin, Helena

Bosse Aronsson, Malin Kärrbrink och Helena Eriksson arbetar med den nya omsorgsutbildningen för blivande elev- och personliga assistenter.

Kursen som heter omsorgsutbildning inom skola och vård är en så kallad profilkurs på gymnasienivå. För att komma in på kursen måste man ha grundskolebehörighet, men det gör inget om man redan gått gymnasiet.
– Vi jobbar på ett annat sätt än en teoretisk gymnasieutbildning. Det finns inga allmänna ämnen. Men eftersom kursen är ett år på heltid kan man får behörighet i psykologi och samhällskunskap om man vill, eftersom de ämnena ingår i kursen, men det är inte primärt, sade Bosse Aronsson.
Det är samspelet mellan mellan assistent och brukare/elev som kommer att belysas under utbildningen och det är tänkt att deltagarna efter kursens ska få med sig en verktygslåda ut i arbetslivet.

Mirela Suljevic

Mirela Suljevic är intresserad av att gå omsorgsutbildningen.

15 procent av kurstiden kommer att bestå av praktik och det är skolan som kommer ordna praktikplatser och utbilda handledare. Det kan också bli möjligt att arbeta extra som vikarie i Vadstena kommun under utbildningstiden.
Andra terminen väljer man inriktning – antingen elevassistent eller personlig assistent, men man behöver inte bestämma sig redan när man börjar kursen vilket man ska välja. Terminerna kommer sedan gå omlott. Om man vill kan man gå båda inriktningarna efter varandra.
– Vi ska inte ha en fast kursplan utan på folkhögskolan influeras utbildningen av deltagarna och kursen utvecklas på det sättet, sade Bosse Aronsson.
Han berättade att man kommer att läsa psykologi på ett annorlunda sätt och ha reflektionsseminarer. Socialpedagogik kommer att att vara ett av ämnena.

David Wickstrom

David Wickström som tidigare gått på Vadstena Folkhögskola kom för få veta mer om den nya utbildningen.

Forumspel kommer ingå i utbildningen för att sätta sig in i olika situationer som kan uppstå när man arbetar med detta. LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kommer tas upp i kursen. Deltagarna kommer också att få lära sig om neuropsykiatriska funktionsvariationer.
En av de som kom till en av informationsträffarna var Mirela Suljevic som bor i Motala, men arbetar på Fredrikssons Verkstads i Vadstena. Där har hon arbetat i cirka 15 år och nu vill hon göra något annat. Hon är intresserad av att jobba som elevassistent, eftersom hon vill jobba med barn.

Vill jobba med barn som kommit nya till Sverige

– Jag har själv tre barn och många av deras kompisar är ofta hemma hos oss.
Hon kom till Sverige när hon var 12 år från kriget i före detta Jugoslavien.
– Jag vill jobba med de barn som har kommit nya till Sverige nu. Jag vet hur det är att komma till ett nytt land när språket allt annat är nytt.
David Wickström som även han bor i Motala tycker kursen verkar intressant. Det är elevassistent som han lockas av.
– Jag vill jobba inom skolan och det är kul att hjälpa barn, men jag har inte bestämt om jag ska söka kursen ännu.
Han har gått på Vadstena Folkhögskola tidigare på allmän kurs åren 2000-2001.
– Jag trivdes väldigt bra här.

Totte Andersson

Totte Andersson går allmän kurs på skolan men har sökt den nya kursen eftersom han vill jobba som personlig assistent i framtiden. Han har redan jobbat som det i två år.

Totte Andersson går allmän kurs på skolan nu. Han har sökt till omsorgsutbildningen.
– Jag har jobbat som personlig assistent i två år och det är det jag vill jobba som – så den här kursen är perfekt för mig! Jag hoppas att jag kommer in! Jag kommer att söka igen nästa termin om jag inte kommer in nu.
Han kommer från Enköping och började på skolan nu i höstas för att läsa in gymnasieämnena.
– Jag hoppade av gymnasiet när jag fick jobb som personlig assistent.

För de som vill veta mer om kursen kommer en informationsträff hållas på skolan den 17 november klockan 13:00.
Sista ansökningsdag till kursen är 24 november. I december kommer de sökande kallas till intervjuer.
Läs mer om kursen på skolans hemsida.

Annonser

2 reaktioner på ”Ny utbildning för assistenter

  1. Informativa och bra texter om vad som händer på skolan. De inlagda bilderna ”kryddar” texten jättebra. Intressant läsning både för studerande på skolan och de som kan vara intresserade av vad som händer på Vfhs.

    Gilla

  2. Ping: De går en utbildning om hur man arbetar med människor | Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s